Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 34
 İndirme 9
KUBÛRÎZÂDE ABDURRAHMAN RAHMÎ EFENDİ VE BİLİNMEYEN GAZELLERİ
2019
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

XVII. yüzyılın ikinci yarısıyla XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşayan Kubûrîzâde Abdurrahman Rahmî Efendi, İstanbul’da doğdu. Doğum tarihi bilinmeyen Rahmî, Kevkeb Hafız Mehmed Efendi’den sülüs ve nesih yazılarını öğrenerek hattatlık yaptı ve birçok şairin divânını güzel bir yazı ve imla ile istinsah etti. Tahsilinin ardından devletin günlük vukuat defterinin tutulduğu rûznâmçe-i evvel kaleminde katiplik yaparken Hevâyî mahlasıyla hezl tarzında bir Divân kaleme aldı; fakat yakın dostlarının tepkisine maruz kaldığı için ömrünün sonlarına doğru tövbe edip bu tür şiir yazmaktan vazgeçti. Daha sonra Nakşibendî tarikatı şeyhlerinden Mehmed Emin Tokadî Efendi’ye intisap eden şair, hacca giderken hastalanıp 1127/1715’te Mısır’da vefat etti. Ciddi şiirlerinde Rahmî, mizahi şiirlerinde Hevâyî mahlasını kullanan şair, edebiyatımızda hezliyatıyla tanınmıştır. Mizahi şiirlerinin bir Divân oluşturacak hacimde olması ve bu Divân’ın yazma eser kütüphanelerinde birçok nüshasına rastlanması, halkın bu tür manzumelerine olan ilgisinin bir göstergesidir. Bu durum, mecmualarda daha çok Hevâyî mahlaslı şiirlerinin yer almasına zemin hazırlamış, Rahmî mahlaslı olanlar ise ikinci planda kalmıştır. Buna rağmen şair, Rahmî mahlasıyla kaleme aldığı şiirlerinde geleneği bilen, klasik edebiyatın kalıp ve mazmunlarına hâkim bir sanatçı olduğunu göstermiştir. Ancak şairin Rahmî mahlaslı bir divânının olmaması, bu mahlasla yazdığı şiirlerin gün yüzüne çıkarılmasını elzem hale getirmiştir. Bu anlamda yapılan araştırmalar neticesinde şairin daha önce yayımlanmamış iki manzumesi tespit edilmiştir. Bu çalışmayla Rahmî’nin bir şiir mecmuasında yer alan iki gazeli tanıtılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

KUBÛRÎZÂDE ABDURRAHMAN RAHMÎ EFENDİ VE BİLİNMEYEN GAZELLERİ
2019
Yazar:  
Özet:

The XVII. The second half of the 18th century. Abdurrahman Rahmî Efendi, who lived in the first quarter of the century, was born in Istanbul. Unknown date of birth, Rahmî, Kevkeb Hafiz Mehmed Efendi made linearity by learning the sülus and nesih writings, and many poet's divinity with a beautiful writing and imla. After his assignment, the state's daily vukuat book was kept in the rûznâmçe-i previously catipliked in the pen with the Hevâyî mahlas and took a Divân pen in the style of hezl; but because he was exposed to the reaction of his close friends, he repented to the end of his life and stopped writing such a poem. The poet, who later entered Mehmed Emin Tokadî Efendi from the Nakşibendî tarikatı sheh, died in 1127/1715 in Egypt. The poet, who used the Hevâyî mahlas in his serious poems, is well known in our literature. The fact that the Mizahi poems are in the volume to form a Divân and the fact that this Divân is found in many nuts in the writing works libraries is an indicator of the interest of the people in such manuscripts. This situation has prepared the ground for the place of the Poetry of Hevîîîî mahlasî, and those who are Rahmî mahlasî remained in the second plan. Despite this, the poet has shown that he is an artist who knows the tradition in his poems that he received with the Rahmî mahlas, the classical literature's patterns and masmunes. But the poet has not had a righteous divine, and the poems that he wrote with this righteousness have made it unlikely to be brought to the face. According to the study, there are two unprecedented poems of the poet. In this work, two gazels will be presented in a poem of Rahmî.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 576
Atıf : 903
2023 Impact/Etki : 0.109
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature