Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
TOROSLAR’DA HADİM BÖLGESİNİN PALEOTEKTONİK DÖNEM JEOLOJİK EVRİMİ
2007
Dergi:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orta Toros kuşağı içerisindeki Hadim bölgesinde, otokton Geyikdağı ile allokton Bozkır, Bolkardağı ve Aladağ birlikleri kapsamındaki Hadim napları yüzeylemektedir. Bu tektonik dilimlerden her biri, çok farklı paleocoğrafik ortamları karakterize eden stratigrafik istifleri kapsar. Erken-Orta Kambriyen’de Hadim yöresi, dolomit-dolomitik kireçtaşı-biyoklastik kireçtaşı yapılışlı karbonatların çökeldiği sığ bir denizle kaplıdır. Bölge Geç Kambriyen-Ordovisiyen sürecinde, konodontlu ve graptolitli pelitik sedimentler içeren, denizel kırıntılıların çökeldiği bir havza konumundadır. Hadim bölgesinde Geç Ordovisiyen-Erken Devoniyen yaşlı kayalar yüzlek vermez. Geç Devoniyen-Karbonifer döneminde bol fosilli, karbonat ara katkılı kırıntılı birimlerin çökeldiği sığ denizel ortam şartları gözlenmektedir. Permiyen’de resifal, lagüner sığ karbonat şelfi durumunu koruyan yörede, Erken Triyas stromatolitli-oolitli sığ karbonatlar ile başlar ve üste doğru killi kireçtaşı-marn-şeyl fasiyeslerine geçilir. Kuzey bölümde olasılıkla Erken-Orta Triyas’da kumlu-çamurlu metaolistostromal bir topluluk gelişmişken; bölgenin güney bölümünde Orta Triyas’da kumlu, killi, karbonatlı litofasiyeslerin biribirleriyle ardalandığı tipik fliş istifleri şekillenmiştir. Bu fliş döneminin ardından Erken Kimmeriyen orojenik fazı ile kıvrımlanıp yükselen bölgede, Liyas-Dogger karasal-yarı karasal molasik kırıntılı çökellerle; Malm-Erken Kretase ise sığ ve duraylı şelf karbonatları ile temsil edilir. Geç Kretase’de duraysızlaşmaya başlayan sözkonusu karbonat platformunda Senoniyen’de çörtlü ve killi karbonatlar ile kırıntılı ardalanmasından oluşan pelajik ritmik serilerin gelişimi izlenir. Bölgede Geç Senoniyen-Erken Paleosen sürecinde oluşmuş farklı bir jeolojik topluluk ise, dalma-batma zonlarına özgü ofiyolitik melanjdır. Paleotektonik dönemde evrimini en son tamamlamış olan stratigrafik ünite Lütesiyen kayalarıdır. Lütesiyen birimleri altta bol mikrofosilli resifal karbonatlarla başlar. Daha sonra pelajik nitelikli kumlu-çamurlu kırıntılılardan yapılı fliş fasiyesine geçen Lütesiyen istifleri, en üstte vahşi fliş fasiyesi ile son bulur. Üst Lütesiyen-Oligosen birimleri inceleme alanında görülmez. Bu süreç bölgede kıvrılma-yükselme-naplaşma-aşınım dönemidir. Geç Eosen-Oligosen sürecinde allokton topluluklar (Bozkır, Bolkardağı ve Aladağ birlikleri) kuzeyden güneye doğru devinerek önce göreceli otoktona (Geyikdağı Birliği), daha sonra da alloktonlar bir birleri üzerine bindirmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

The Paleotectonic Period of the Haddim Region in Toros
2007
Yazar:  
Özet:

In the Hadim area within the middle Toros tribe, the Haddim plots are floating within the area of the Autokton Geyikdağı and allokton Bozkır, Bolkardağı and Aladağ units. Each of these tectonic shapes covers stratigraphic assemblies that characterize very different paleocographic environments. In Early-Middle Cambrian, the Hadim area is covered by a thick sea where dolomite-dolomite-bioclastic-carbonates collapse. The area is located in the late Cambrian-Ordovision process, in a pool in which seafood crushes, containing conodonted and graptolitic pelitic sediments, collapse. In the Hadim area Late Ordovisiyen-Early Devoniyen old rocks don't give rings. During the late Devoniyen-Carbonifer period, the thick marine environmental conditions are observed in which abundant fossil, carbonate-intermediate crashed units collapse. In the area that preserves the resifal, lagune thick carbonate shelf state in Permian, Early Trias begins with stromatolithic-olithic thick carbonates and passes in a row to the row-marn-shelf phases. In the northern part, in Early-Middle Trias, a methalistostromal community developed; in the southern part of the region, a typical flush stairs were formed in the middle Trias, where the sand, clay, carbonate lithophasies were coated with each other. After this flush period, in the region that turns up with the Early Chimerian orogenic phase, Liyas-Dogger is represented by land-half-terrestrial molasic fractures; and Malm-Early Kretase is represented by thick and stable shelf carbonates. In late Kretase, the main carbonate platform follows the development of the pelagic rhythmic series consisting of a broken sequence of square and square carbonates in Senoniyen. If a different geological community formed during the late Senonian- Early Paleosen process in the region, it is an official-political melanid that is characteristic of the immersion zones. The stratigraphic unit, which was the last to complete its evolution in the Paleotectonic period, is the Lutheran rocks. Lütesien units begin with abundant microfosil resifal carbonates. Then the Lütesiyen resignation, which passes to the flush façade made of sand-smalled crushes, ends with the wild flush façade at the top. The upper Lutheran-Oligosen units are not seen in the field of examination. This process is a period of turning-up-up-up-up in the area. In the late Eosen-Oligosen process, allocton communities (Bozkır, Bolkardağı and Aladağ unions) swallowed from north to south first to the relative autocton (Geyikdağı Union), and then alloctones swallowed on each other.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 858
Atıf : 1.544
2023 Impact/Etki : 0.061
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi