Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 5
ADLİ PSİKİYATRİ SERVİSİNDE TEDAVİ GÖREN HASTALARDA İÇSELLEŞTİRİLMİŞ DAMGALANMA, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE YAŞAM KALİTESİ
2022
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı adli psikiyatri servisinde yatan hastalarda içselleştirilmiş damgalanma, algılanan sosyal destek ve yaşam kalitesinin ve aralarındaki olası ilişkilerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Servisi’nde yatarak tedavi gören 97 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara sosyodemografik veri formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASD), Ruhsal Hastalıklarda İçselleştiril- miş Damgalanma Ölçeği (RHİDÖ), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL) uygulanmıştır. Bulgular: Hastaların ortalama RHİDÖ skoru 74,3±8,4, ortalama ÇBASD skoru 38,3±8,4 ve ortalama WHOQOL skoru 75,9±10,5 bulunmuştur. ÇBASD toplam puan ile RHİDÖ toplam puanı arasında ve RHİDÖ toplam puanı ile WHOQOL toplam puanı arasında negatif yönde, ÇBASD toplam puanı ile WHOQOL toplam puanı arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür (sırasıyla; p<0,001, r=-0,367; p<0,001, r=-0,550; p<0,001, r=0,496). ÇBASD toplam puanı ve alt boyutları, yaş, yabancılaşma, kalıp yargıların onaylanması ve algılanan ayrımcılık, WHOQOL toplam puanını yordamaktadır (R2=0,613; Model F=12,242; p<0,001). Sonuç: Adli psikiyatri hastaları içselleştirilmiş damgalanma yaşamakta ve sosyal desteği az hissetmektedirler. Hastaların içselleştirilmiş damgalanmaları arttıkça algıladıkları sosyal destek ve yaşam kaliteleri azalmaktadır. Hastaların algıladıkları sosyal destek, kalıp yargıları onaylamaları, ayrımcılık ve yabancılaşma hissetmeleri yaşam kalitelerini yordamaktadır. Bu çalışma az çalışılmış bir grup olan adli psikiyatri hastalarının yaşam kalitelerini etkileyen bu faktörlerin değerlendirilmesi adına ışık tutmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Internalized Stigma, Perceived Social Support, and Life Quality In Patients Admitted To A Forensic Psychiatry Unit
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aimed to examine internalized stigma, perceived social support, and the quality of life and its associations among patients admitted to a forensic psychiatry unit. Material and Method: A total of 97 patients treated at a High Security Forensic Psychiatry Unit were included. A Sociodemographic Data Form, the Multi-Dimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Internalized Stigma of Mental Illness (ISMI), and the World Health Organization Quality of Life Short Form (WHOQOL) were administered to all patients. Results: The mean ISMI, MSPSS, and WHOQL scores were 74.3±8.4, 38.3±8.4, and 75.9±10.5, respectively. A negative correlation between the total MSPSS and total ISMI scores as well as between total the ISMI and total WHOQOL scores was found; on the other hand, a positive and significant association was determined between the total MSPSS and total WHOQOL scores (p<0.001, r=-0.367; p<0.001, r=-0.550; p<0.001, and r=0.496, respectively). The MSPSS total and sub-scale scores, age, alienation, stereotype endorsement, and perceived discrimination predicted the total WHOQOL score (R2=0.613; Model F=12.242; p<0.001). Conclusion: Forensic psychiatry patients experience internalized stigma and reduced social support. Increasing levels of internalized stigma were associated with progressively lower levels of perceived social support and life quality. Predictors of the quality of life include the perceived social support, stereotype endorsement, discrimination, and alienation. This study sheds some light on factors affecting the quality of life in this relatively under examined group of forensic psychiatry patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 899
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi