Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
KİRMAN MELİKİ KAVURD’UN BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ İÇİN ÖNEMİ
2022
Dergi:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Büyük Selçuklu Devleti beyleri, üzerinde bağımsız bir şekilde yaşayabileceklerı bir yurt edinme amacıyla çıktıkları yolda Gazneliler ile Nesa ve Serahs savaşlarını yaptıktan sonra son olarak yaptıkları Dandanakan Savaşı ile tam bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Savaş sonunda topladıkları Merv Kurultayı’nda ileride fethedecekleri bölgeleri hanedan üyeleri arasında paylaştırmışlardır. Bu paylaşımda Çağrı Bey’in oğlu Kavurd’a Kirman bölgesi verilmiştir. Kavurd bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlıklardan faydalanarak kısa sürede bölgeye hakim olacaktır. Kavurd, yaptıkları savaşlarda öncelikle bölgeye hakim olan güçlere son vermiş ardında Kirman bölgesini besleyecek diğer bölgeleri ele geçirmiştir. Kavurd’un şüphesiz kazandığı en büyük başarı Umman’ın zaptı olmuştur nitekim o Umman’da hakimiyet sağlayarak vasal bir devlet olarak Büyük Selçuklu Devleti sınırlarını ve hakimiyet alanını denizlere kadar ulaştırmıştır. Kavurd, hakim olduğu bölgelerdeki halka adil davranmış, onlara iyi bir yönetici olmuştur. Halkı bolluk ve refaha kavuşturan Kavurd, hakim olduğu yerlere kervansaraylar, camiler, hamamlar inşa ettirerek su kuyuları açtırmıştır. Büyük Selçuklu Devletine bağlı vasal bir devlet gücünü Kirman’da hakim kılan Kavurd, Sultan Alp Arslan’a iki defa Sultan Melikşah’a da bir defa olmak üzere de taht için isyan hareketlerinde bulunmuştur. Büyük Selçuklu Devleti tahtına oturabilecek kadar büyük bir kuvvet haline gelen Kavurd bu amacına ulaşamamıştır ve öldürülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 173
2023 Impact/Etki : 0.026
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences