Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Serebral Palsili Ambulatuar Çocuklarda Yaşam Kalitesi, Fiziksel Aktivite ve Fonksiyonel Bağımsızlığın Araştırılması
2024
Dergi:  
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı, farklı fonksiyonel seviyelerdeki Serebral Palsi (SP)’li ambulatuar çocuklarda yaşam kalitesi, fiziksel aktivite ve fonksiyonel bağımsızlığın araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya Özel Eğitim Merkezi'nde eğitim gören, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS)”ne göre seviyesi I, II ve III olan 8-12 yaş arasındaki çocuklar dahil edildi. Olgularda yaşam kalitesi “Serebral Palsi’de Yaşam Kalitesi Anketi (CP QOL) ile, fonksiyonel bağımsızlık seviyesi WeeFIM ile, fiziksel aktivite düzeyleri “Çocuklar için Fiziksel Aktivite Anketi” (PAQ-C) ile değerlendirildi. Bulgular: KMFSS seviyelerine göre WeeFIM'in sfinkter kontrolü, sosyal ve kognitif alt parametreleri hariç tüm alt parametrelerinde, WeeFIM total skoru ve PAQ-C skorunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,017). CPQOL'ın “hizmete erişebilirlik” ve “ebeveyn sağlığı” dışındaki tüm alt parametrelerinde üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görüldü (p<0,017). Çalışma, KMFSS seviyelerine göre karşılaştırıldığında; seviye III’ün, WeeFIM’in tüm alt alanları ve fiziksel aktivite (FA) skorlarının, CP-QOL- Çocuk Ölçeği’nin ise “ebeveyn sağlığı”, “emosyonel iyi olma ve özgüven” ile “hizmete erişebilirlik” alanları hariç tüm alan skorlarının düşük olduğu, seviye I’in en yüksek bağımsızlık seviyesine sahip olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma, ambulatuar SP tanılı çocukların fonksiyonel bağımsızlık seviyelerinin, FA’lerinin ve yaşam kalitelerinin KMFSS seviyelerine göre değişiklik gösterdiğini ve seviye III olan çocukların daha fazla etkilendiğini ortaya koymaktadır. İleride değerlendirme yöntemleri objektif olan ve daha büyük örnekleme sahip çalışmalar planlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Quality Of Life, Physical Activity and Functional Independence In Ambulatory Children With Cerebral Palsy
2024
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study is to investigate quality of life, physical activity, and functional independence in ambulatory children with CP at different functional levels. Method: Children between the ages of 8 and 12 who were educated at the Special Education Center and whose levels were I, II and III according to the Gross Motor Function Classification System (GMFCS) were included in the study. Quality of life was evaluated with the "Quality of Life in Cerebral Palsy Questionnaire (CP QOL), functional independence level with WeeFIM, and physical activity levels with the "Physical Activity Questionnaire for Children" (PAQ-C). Results: A statistically significant difference was found in WeeFIM total score and PAQ-C score in all sub-parameters of WeeFIM except sphincter control, social and cognitive sub-parameters according to KMFSS levels (p<0.017). There was a statistically significant difference between the three groups in all sub-parameters of CPQOL except “accessibility to service” and “parental health” (p<0.017). Compared to KMFSS levels; All sub-domains of WeeFIM and physical activity (PA) scores of level III are low, and CP-QOL- Child Scale has low scores in all domains except “parental health”, “emotional well-being and self-confidence” and “accessibility to service” and level 1 It was found that ' had the highest level of independence. Conclusion: This study reveals that the functional independence levels, FA and quality of life of children with ambulatory CP differ according to their CMFSS levels, and that children with level III are more affected. Future studies with objective evaluation methods and larger samples should be planned.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 369
Atıf : 676
2023 Impact/Etki : 0.133
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi