User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 12
KONYA’NIN TAŞKENT İLÇESİNDEKİ TARİHİ MEZAR TAŞLARI
2022
Journal:  
Palmet Dergisi
Author:  
Abstract:

Türk sanatında atalar kültü ve ataya saygının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan mezar yapım geleneği mezar yerinin ve mezar sahibinin belirtilmesi için hazırlanan mezar taşları ile din başta olmak üzere sanat, tarih, kültür ve edebiyat gibi farklı alanların konusu haline gelmiştir. Mezar taşlarındaki yazı ve süslemeler, yapıldıkları döneme ışık tutan tarihi belgeler durumunda olup hem biçimsel özellikleri hem de içerikleri ile zengin bir çeşitliliğe sahiptirler. Konya iline bağlı Taşkent ilçesi de mezar yapım geleneği ve mezar taşı çeşitliliğiyle öne çıkan yerleşim merkezlerimizdendir. Çalışmamız Taşkent ilçe merkezinde yer alan Belen, Boğaz ve Sofu mezarlıklarındaki mezar taşlarının sanat tarihi ölçütlerine göre incelenmesini konu almaktadır. 1803-1804 ile 1959 yılları arasına tarihlenen mezar taşlarında görülen değişiklikler malzeme, tipoloji, metin içeriği ve süsleme özellikleri dikkate alınarak değerlendirilecektir. Çalışmada Osmanlı Türkçesiyle yazılmış mezar taşları ile 1928 yılında gerçekleşen Harf İnkılabından sonra günümüz Türkçesiyle yazılmış mezar taşları birlikte incelenmiş böylece geleneksel mezar taşı yapımı kesintisiz bir süreç halinde ele alınmıştır. Buna bağlı olarak hem taş işlemeciliğindeki hem de alfabedeki değişikliğin mezar taşlarına yansıma şekli ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca kadın mezar taşlarında görülen saç gibi antropomorfik özelliklere de dikkat çekilmiş ve bu geleneğin Anadolu’daki izleri araştırılmıştır. Bu çalışma Taşkent’teki mezar yapım geleneğinin 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın ilk yarısını içine alan 150 yıllık süreçteki gelişim ve değişimini ortaya koymayı hedeflemektedir.

Keywords:

0
2022
Journal:  
Palmet Dergisi
Author:  
Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Palmet Dergisi

Journal Type :   Ulusal

Palmet Dergisi