Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 1
Beyin Göçü mü? Beyin Gücü mü?
2019
Dergi:  
Journal of Travel and Tourism Research
Yazar:  
Özet:

Gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru görülen beyin göçü çeşitli nedenlerle yurtdışında yaşayan ve ülkelerine geri dönmeyen insanların oluşturduğu bir olgudur. Bu durum genç nesillerin önemli bir insan sermayesi olarak görüldüğü gelişmekte olan ülke kategorisindeki Türkiye’de uzun yıllardır temel bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Göç alan ülkeler başka ülkelerde yetiştirilmiş nitelikli çalışanları ülkelerine çekerek iş imkânları ve diğer sosyal olanaklar sunmakla önemli bir kazanç sağlamaktadırlar. Diğer yandan göç veren ülkelerde yetiştirilen ve eğitilen bilim insanları ya da profesyoneller başka bir ülkeye hizmet ettiğinde, göç veren ülkenin yapmış olduğu yatırım karşılık bulamamaktadır. Dolayısıyla eğitimin yatırım yanının olması ve insan sermayesi kuramı temelinde yetiştirilen insanların kazanca dönüşmesi felsefesi, göç veren ülkelerde beyin göçü kavramıyla sekteye uğramaktadır. Bu çerçevede, genç nesillerin yetiştirildiği ve ülkelerine hizmet edeceği düşünüldüğü dönemde yurtdışında çalışmaya karar vermelerinin ardında yatan boyutları incelemek bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Araştırmada ele alınan beyin göçü sorunsalı, çeşitli nedenlerle yurtdışına giden yirmi iki katılımcının deneyimlerinden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma geleneği içinde yorumlamacı olgu bilim desenine göre Gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru görülen beyin göçü çeşitli nedenlerle yurtdışında yaşayan ve ülkelerine geri dönmeyen insanların oluşturduğu bir olgudur. Bu durum genç nesillerin önemli bir insan sermayesi olarak görüldüğü gelişmekte olan ülke kategorisindeki Türkiye’de uzun yıllardır temel bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Göç alan ülkeler başka ülkelerde yetiştirilmiş nitelikli çalışanları ülkelerine çekerek iş imkânları ve diğer sosyal olanaklar sunmakla önemli bir kazanç sağlamaktadırlar. Diğer yandan göç veren ülkelerde yetiştirilen ve eğitilen bilim insanları ya da profesyoneller başka bir ülkeye hizmet ettiğinde, göç veren ülkenin yapmış olduğu yatırım karşılık bulamamaktadır. Dolayısıyla eğitimin yatırım yanının olması ve insan sermayesi kuramı temelinde yetiştirilen insanların kazanca dönüşmesi felsefesi, göç veren ülkelerde beyin göçü kavramıyla sekteye uğramaktadır. Bu çerçevede, genç nesillerin yetiştirildiği ve ülkelerine hizmet edeceği düşünüldüğü dönemde yurtdışında çalışmaya karar vermelerinin ardında yatan boyutları incelemek bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Araştırmada ele alınan beyin göçü sorunsalı, çeşitli nedenlerle yurtdışına giden yirmi iki katılımcının deneyimlerinden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma geleneği içinde yorumlamacı olgu bilim desenine göre planlanmıştır. Çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle elde edilmiştir. Verilerinin analizinde betimleme yönteminden yararlanılmıştır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Travel and Tourism Research

Dergi Türü :   other

Journal of Travel and Tourism Research