Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 7
Merkezimizde Cerrahi Olarak Tedavi Edilen Atriyal Septal defekt Hastaları
2016
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma ile, çocuk kardiyoloji bölümünde takipleri yapılan ve kalp damar cerrahisi kliniğinde opere edilen atriyal septal defekt hastalarının klinik özellikleri, tedavi yaklaşımları ve bu konudaki deneyimlerimiz paylaşılmak istendi. Çalışmaya, 2010-2013 yılları arasında atriyal septal defekt nedeniyle cerrahi olarak tedavi edilen, ortalama yaşı 58 ay olan (yaş dağılımı 5 ay-14 yaş) 28 hasta (20 kız, 8 erkek), dosyaları retrospektif olarak taranarak dahil edildi. Hastalardan ikisinde sinüs venozus tipi atriyal septal defekt ve beraberinde parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi varken bir hastada primum atriyal septal defekt, kalan 25 hastada sekundum tip atriyal septal defekt vardı. Kardiyak kateterizasyon yapılan hastalarda ortalama pulmoner arter basınç ortalaması 18.6 mmHg (8-39 mmHg), Qp/Qs oranı ortalaması 2.2 (1.4-4.5) olarak tespit edildi. Atriyal septal defekt tamiri hastaların hepsinde sentetik yama ile yapıldı. Hastaların yoğun bakımda kalma süresi ortalaması 3.2 gün (1-12 gün), serviste kalma süresi ortalaması 4.1 gün (1-17 gün), ortalama taburcu olma süresi 7.4 gün (4-29 gün) olarak tespit edildi. Opere olan hastalardan eks olan veya hemodinamik olarak anlamlı rezidü tespit edilen hasta olmadı. Hastaların ameliyattan sonraki takip süreleri ortalaması 24 ay (1 ay-3.5 yıl) idi. En sık görülen konjenital kalp hastalıklarından biri olan atriyal septal defektin cerrahi olarak kapatılması, düşük mortalite ve komplikasyon oranları ile birçok merkezde güvenle yapılmaktadır. Atriyal septal defektin tedavi edilmemesi halinde kalp yetmezliği, pulmoner vasküler obtrüktif hastalık ve atriyal aritmiler gibi önemli komplikasyonlar görülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi