Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Marmara Bölgesi’nde Depremleri Önceden Belirlemede Fayların Sismogenik Özelliklerinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Teknik Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

1999 Gölcük depreminden sonra Marmara Bölgesinde bir depremin olacağı Türkiye’nin gündemini sürekli meşgul etmiştir. Bu depremin büyüklüğü 7.2 ile 7.6 arasında tahmin edilmektedir. Ancak ne zaman olacağı konusu sürekli konuşulan bir konu olup, kamuoyunun gündemini sürekli meşgul etmektedir. Bilinen gerçek ise Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Marmara segmentinde gerilme birikiminin devam ettiğidir. Bu çalışmada, depremlerin tahmin edilmesinde yeni bir yaklaşım modeli olarak, 3-B visko-elastik deformasyon metodu irdelenmiştir. Bu metot ile faylar üzerinde oluşan gerime birikiminin Jeofizik ve Jeodezik parametreler ile görüntülemesi ve yöntemin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAFZ) Batı kısmında (Marmara Bölgesi) uygulaması ele alınmıştır. Fay düzleminin her iki tarafındaki blokların dönme ve yamulma miktarı, post-sismik viskoelastik gevşeme ve inter-sismik kayma miktarının tespiti ve KAFZ’ın Marmara Bölgesindeki bölümleri üzerine uygulama örneği anlatılmaktadır. KAFZ’ın farklı fay segmentlerinde oluşan depremlerin odak mekanizması çözüm verileri ile Harita Genel Komutanlığı’nca yürütülen Türkiye Ulusal Sabit GPS İstasyonları Ağı (TUSAGA) Projesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (ISKI) GPS ağından toplanan verileri kullanılarak, KAFZ’ın batı kesiminde kayma miktarları zamansal olarak belirlenmektedir. Elde edilen sonuçlara göre Avrasya Plakasının sabit olarak alındığında, KAFZ’ın güneyinde Anadolu bloğunun batıya yaklaşık 22 mm / yıl hızla hareket ettiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda her segmentte sismik moment birikiminin hesaplanması ve gerçek zamanlı olarak takip edilmesi suretiyle depremlerin önceden tahmin edilmesine ilişkin bir sonuç çıkarması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Teknik Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 254
Atıf : 876
2023 Impact/Etki : 0.2
Teknik Bilimler Dergisi