Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 11
‘Yol Ayrımı’ Filminin Politik Eleştirisi
2019
Dergi:  
Erciyes İletişim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Politik eleştiri, Marksist kuramı esas alarak oluşturulmuş bir film eleştiri yöntemidir. Bu yöntem, Marksist kurama özgü üretim biçimi ve ilişkileri; alt yapı-üst yapı ilişkisi; ideoloji ve yanlış bilinç; yabancılaşma ve metalaşma gibi kavramları birbiri ile ilişkili biçimde ele alır ve ‘yönetmenin egemen üretim ilişkileri içindeki yeri, sınıfsal koşulları ve ideolojisi’, ‘filmin üretildiği üretim koşulları ve üretim biçimi’, ‘filmin öyküsünde ve karakterlerinde tipiklik ve bütünlük’, ‘filmin ele aldığı öyküyü işleme biçimi ve biçemde özgünlük’ ve ‘filmin politik bağlamı ve bu bağlamın eleştirisi’ gibi birbirini tamamlayan ölçütlerden oluşur ve bu ölçütler yardımıyla bir filmin Marksist kuramdan ve literatürden yararlanarak nasıl eleştirileceği sorusuna cevap verir. Bu makalenin konusunu, Yavuz Turgul’un son filmi, Yol Ayrımı’nın politik eleştirisi oluşturur. Dolayısıyla makalede, amaçlı örnekleme yöntemine bağlı kalarak seçilen ve 2017 yılında gösterime giren Yavuz Turgul’un Yol Ayrımı filminin eleştirisi amaçlanmakta ve bu eleştirinin sözü edilen yöntem ile yapılıp yapılamayacağı sorusuna cevap aranmaktadır. Ayrıca bu filmin, yönetmenin özgeçmişine ve film yapım olanaklarına bağlı olarak, tipiklik ve bütünlük özelliklerini içinde barındırmadığı; biçem açısından metalaşmış ve özgün olmadığı, politik olarak didaktik ve zorlama olduğu; var olan üretim biçimi ve ilişkilerini olduğu gibi yansıtmak yerine, hem öyküsüyle hem de idealize edilmiş karakterleriyle yönetmenin dünyayı ve ülkesini algılama biçimine bağlı öznel gerçekliğini seslendirdiği varsayılmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

‘Yol Ayrımı’ Filminin Politik Eleştirisi
2019
Yazar:  
Özet:

Political criticism is a method of film criticism based on the Marxist theory. This method deals with the concepts of production and relations which are specific to the Marxist theory; the sub-structure-up-structure relationship; the ideology and misconsciousness; foreignization and metalization; and is made up of measures that complement each other, such as ‘the place of the director in the dominant production relations, class conditions and ideology’, ‘the production conditions and the production form in which the film is produced’, ‘the typicity and integrity in the story and characters of the film’, ‘the way of processing and the originality in the form of the film’ and ‘the political context of the film and the criticism of this context’ and is made up of measures that complement each other by asking how this measure can be answered by a Marxist and literary authority. The topic of this article, Yavuz Turgul's last film, is the political criticism of Road Separation. Therefore, the article aims to criticize Yavuz Turgul's Road Separation film, which was chosen and released in 2017 depending on the aim of the method of sampling, and asks for answer to the question whether this criticize can be done with the aforementioned method. It is also assumed that this film does not contain the characteristics of typicity and integrity, depending on the director's resume and the possibilities of filmmaking; it is not metalized and original in terms of form, it is politically didactic and forced; instead of reflecting the existing form of production and relationships as it is, it is assumed that the director with both his story and his idealized characters speaks the subjective reality of the way he perceives the world and his country.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Erciyes İletişim Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 626
Atıf : 3.506
2023 Impact/Etki : 0.229
Erciyes İletişim Dergisi