User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 79
 Downloands 13
TÜRK İSLAM DEVLETLERİNDE TIP İLE DİĞER BİLİMLER VE YORUMLAMALAR
2018
Journal:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Author:  
Abstract:

Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra tıp ve diğer bilimlerde büyük çalışmalar yaptılar. Bu dönemde İbni Sina, Farabi, Razi gibi bilim insanları tıpta ve diğer bilimlerde ilerlemeler gösterdiler ve birçok kitap yazdılar. Bu gelişmelere örnek olarak İbni Sina verilebilir. Bu ünlü hekim, hem tıpta, hem de matematik, astronomi gibi alanlarda büyük çalışmalar yaptı. Onun “Kanun” adlı eseri çok önemlidir. Bu eser, önemli orijinal bir tıp kitabı olarak bilinir. “Kanun” batıda çeşitli üniversitelerde Latince’ye çevrildi. Tıp eski Türk devletlerinde bazı orijinal özellikler gösterdi. Nabız ve ateş kontrolü, idrar incelemesi gibi tanı ve tedavi uygulamaları iyi idi. Bazı ilaçlar ve mistik tedaviler, hastalıkların tedavilerinde kullanıldılar. Tıp eğitimi usta-çırak şeklinde idi. Büyük Selçuklu Devleti’nde bilimsel kitaplar Arapça yazıldı ve bu dönemle ilgili yazma eserler bazı tıbbi bilgiler ve tedaviler içerirdi. Ayrıca bazı hekimler Selçuklu tıbbını geliştirdi. Hekim Ebu İbrahim Seyid Zeyneddin İsmail Curcani (öl. M.S. 1135), “Zahire-i Harzemşahi” adlı tıbbi bir kitap yazdı. Bu kitap on bölümdür ve farma¬kolojik bilgiler içerir. Hekim Ebu İbrahim Seyid Zeyneddin İsmail Curcani (öl. M.S. 1135), “Zahi¬re-i Harzemşahi” adlı tıbbi bir kitap yazdı. Bu kitap Mumin b. Mukbil tarafından “Zahire-i Muradiye” ismiyle ve “Murad the Second (1421-1451)” adına çevrildi. Ayrıca Selçuklular askerî tıbba büyük önem verdiler. Kırk deve ile taşınan seyyah bir askerî hastane, Sultan Melikşah döneminde Selçuklu ordusunda kuruldu. Anadolu Selçuklu Devleti de hastaneler, tıp okulları, çeşitli sosyal yardım kuruluşları ve kaplıcalar gibi sağlık kuruluşları kurdu. Bunlar orijinal mimari kuruluşlardı. Bu durum, Anadolu Selçuklu hastanelerinde hem hasta tedavi edildiğini, hem de hekimlerin eğitildiğini gösterir. Tıp ve diğer matematik, astronomi vb. gibi fenni bilimler İslam Dünyası’nda, usta-çırak şeklinde öğretilirdi. O dönemde Anadolu’da bağımsız eczaneler olmamasına rağmen, herbalistler vardı. Her hastanede bir eczane bulunurdu.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Türk Dünyası Araştırmaları

Field :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 486
Cite : 629
2023 Impact : 0.14
Quarter
Basic Field of Social, Humanities and Administrative Sciences
Q3
307/520

Basic Field of Educational Sciences
Q3
152/239

Türk Dünyası Araştırmaları