Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Spinal Anestezi ile Sezaryen Uygulanan Hastalarda Üç Farklı Doz Norepinefrinin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sezaryen doğum sırasında uygulanan spinal anestezi , maternal hipotansiyona neden olabilmekte ve tedavi amaçlı ilk olarak vazopresörler tercih edilmektedir. Norepinefrin, güçlü α-adrenerjik ve zayıf β-adrenerjik etkisiyle kalp hızı ve kalp debisi üzerinde daha az olumsuz etki ile kan basıncını korumada diğer vazopressörlerden üstün olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada sezaryan doğum sırasında post-spinal hipotansiyon yönetiminde üç farklı bolus doz norepinefrinin etkinlik ve güvenliğini karşılaştırılması amaçlandı. Metot: Çalışmaya elektif şartlarda sezaryen uygulanacak 37-42 haftalık, 18-40 yaşlarında, ASA I-II fiziksel statüsüne sahip 100 hasta dahil edildi. Hastalar 4 gruba ayrılarak spinal anestezi yapıldıktan sonra Grup I’e % 0.9 NaCl (Salin), Grup II’ye 0.05 µg.kg-1, Grup III’e 0.075 µg.kg-1 ve Grup IV’e ise 0.1 µg.kg-1 tek doz norepinefrin toplam 2 ml olacak şekilde bolus uygulandı. Sistolik kan basıncı değeri <100 mmHg veya bazal sistolik kan basıncı değerinde % 20’den daha fazla bir düşme durumunda 5 mg efedrin iv bolus olarak uygulandı. Kalp atım hızının 60’ın altına düştüğünde 0.5 mg iv atropin ile tedavi edildi. Maternal sistolik kan basınçları, kalp atım hızları, efedrin ve atropin tüketimleri, umblikal arter kan gazı değerleri, Apgar skorları ve bulantı/kusma sıklığı karşılaştırıldı. Bulgular: Demografik veriler tüm gruplarda benzerdi. Cerrahi operasyon süresince uygulanan toplam efedrin ve atropin dozları grup I ve grup II’de grup III ve IV’e göre anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunmuştur ((p=0.032) (p=0.014), sırasıyla). Apgar skorları yönünden gruplar arasında bir fark tespit edilmezken umblikal arter kan gazında PO2 değerinin I. grupta, II, III ve IV. gruba göre anlamlı bir şekilde daha düşük, PCO2 değerinin ise anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur (p < 0,05). Bulantı ve kusma sayılarında gruplar arasında istatistiksel bir fark bulunmamıştır (p=0.096). Sonuç: Elektif sezaryen doğumlarda spinal anesteziye bağlı hipotansiyonu önlemek için profilaktik tek doz bolus norepinefrin uygulamalarında 0.075 ve 0.1 µg.kg-1 dozları etkili olduğu, efedrin ve atropin ihtiyacını önemli derecede azalttığı kanısına varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Tre Different Doses of Norepinephrine in Patients Applicated with Spinal Anesthesia
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: Spinal anesthesia applied during Caesar's birth can cause maternal hypotension and vasopressors are preferred first for treatment purposes. Norepinephrine is believed to be superior to other vasopressors in the preservation of blood pressure with a strong α-adrenergic and weak β-adrenergic effect on the heart rate and less adverse effects on the heart rate. This study was aimed at comparing the effectiveness and safety of three different bolus doses of norepinephrine in post-spinal hypotension management during pregnancy. Method: The study included 100 patients with the physical status of ASA I-II in the 37-42 weeks to be applied in elective conditions. Patients were divided into 4 groups after spinal anesthesia, 0.9 % NaCl (Salin) to Group I, 0.05 μg to Group II. kg-1 was administered to the Group III 0.075 μg.kg-1 and to the Group IV 0.1 μg.kg-1 a single dose of norepinephrine would be a total of 2 ml. The systolic blood pressure value <100 mmHg or the basal systolic blood pressure value dropped more than 20%, 5 mg of efedrin iv bolus was applied. When the heart rate fell below 60, 0.5 mg iv was treated with atropin. Maternal systolic blood pressure, heart rate, ephedrin and atropin consumption, umblikal artery blood gas values, Apgar scores, and discomfort/smack rate were compared. Results: Demographic data were similar in all groups. The total doses of efedrin and atropin applied during the surgery were significantly higher in Group I and Group II than in Group III and Group IV (p=0.032) (p=0.014), respectively). There is no difference between the groups in the direction of the Apgar scores, while the value of PO2 in the blood gas of the umblikal artery in the group I, II, III and IV. It was found to be significantly lower compared to the group, while the PCO2 was significantly higher (p < 0,05). There was no statistical difference between the groups in the number of nausea and vomiting (p=0.096). Results: For the prevention of spinal anesthesia-related hypotension in elective cesarean births, the prophylactic one-dose bolus norepinephrine doses of 0.075 and 0.1 μg.kg-1 were found to be effective, significantly reducing the need for efedrin and atropin.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.169
Sakarya Tıp Dergisi