Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 3
MİMARİ AÇIDAN ŞUAYB VE DARA ANTİK KENTLERİNİN KIRSAL VE KÜLTÜREL TURİZM ÖZELLİKLERİNİ ARAŞTIRMAK
2019
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sürdürülebilir yerleşimlerin sonucu olarak kültürel ve fiziki katmanlaşma ve yapılaşma oluşumu, Anadolu kentlerinin ortak niteliğidir. Tarihi süreçte oluşan bu katmanlaşmanın niteliği, kentsel yerleşmeler kadar, kırsal yerleşmelerin de kendine özgü karakterini ortaya çıkarabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, tarihi ve arkeolojik kalıntılarla yerele özgü kır mimarisi iç içe geçmiş bir bütünsellikle günümüze ulaşan iki örnek incelenmiştir. Bunlardan ilki "Peygamberler Şehri" olarak adlandırılan Şanlıurfa'da, Şuayb Peygamberin orada yaşadığına ve öldüğüne inanılan ve Hazreti Musa ile buluştuğu kent olduğu sanılan antik Şuayb kenti diğeri ise erken Bizans döneminde bir sınır garnizon kenti olarak kurulan ve çoğu ilk dönemden kalan savunma, su yapıları ve nekropol alanlarıyla dikkat çeken Dara antik kentidir. Çalışmanın amacı: aynı bölgede yer almalarına karşın farklı amaçlar için kurulan bu iki antik kentin, Kırsal ve Kültürel Turizm değerlerini, mimari açıdan irdelemek, benzer ve farklı yönlerini kıyaslamak, tanıtılmalarını sağlayarak ülke turizmine kazandırmaktır. Çalışmanın yöntemi, literatür taramasına ilave olarak, alanda tespit ve belgelemeler yapmaktır. Böylece, özellikle çok az bilinen Şuayip kentini araştırıp, kayıt altına almak hedeflenmektedir. Sonuçta elde edilen bulguların paylaşılması ile bu kentlerin turizm açısından potansiyellerinin artacağı, böylece turizm rotalarına dahil edileceği, dolayısıyla turizmin ekonomik açıdan bölgeye ve ülkeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

MİMARİ AÇIDAN ŞUAYB VE DARA ANTİK KENTLERİNİN KIRSAL VE KÜLTÜREL TURİZM ÖZELLİKLERİNİ ARAŞTIRMAK
2019
Yazar:  
Özet:

As a result of sustainable settlements, the formation of cultural and physical layering and structuring is a common feature of the Anadolu cities. The nature of this layering formed in the historical process, as well as urban settlements, can reveal the character of rural settlements. In the context of this study, two examples of local-specific rural architecture with historical and archaeological remains have been studied, a whole of which has come to the present day. The first of these is the ancient city of Shuayb, which is believed to be the city where the Prophet Shuayb lived and died, in Sanliurfa, which is called the "City of the Prophets" and the second is the ancient city of Dara, which is believed to be the city where the Holy Prophet met with Moses; the second is the ancient city of Dara, which was established as a border gardens city in the early Byzantine period and most of the remaining from the first period with its defence, water structures and necropolis areas. The objective of the study is: these two ancient cities, established for different purposes, although they are located in the same region, are to build rural and cultural tourism values, architectural, comparing similar and different aspects, and allowing them to be promoted to the tourism of the country. The method of study, in addition to the scan of literature, is to detect and document in the field. Therefore, it is intended to investigate and record the very few known city of Shuayip. After all, the sharing of the findings achieved will increase the potential of these cities in terms of tourism, thus being included in the tourist routes, thus tourism will contribute economically to the region and the country.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 779
Atıf : 1.491
2023 Impact/Etki : 0.181
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi