User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 5
İÇME SUYU DAĞITIM SİSTEMLERİNDE ÖNLENEBİLECEK EN UYGUN SIZINTI HACMİNİN VE ORANININ BELİRLENMESİ
2022
Journal:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

İçme suyu dağıtım sistemlerinde meydana gelen arızalar sonucunda yıllık olarak önemli miktarda su kaybolmaktadır. Bu sızıntıların azaltılması ve yönetilmesi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu çalışmada dağıtım sistemlerinde sızıntıların azaltılması için uygulanan temel yöntemler dikkate alınarak en uygun önlenebilir sızıntı hacminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için aktif sızıntı kontrolü, basınç yönetimi, şebeke rehabilitasyonu ve ekip yönetimi gibi temel yöntemler göz önünde bulundurulmuştur. Bu yöntemler için maliyetler ve potansiyel faydalar belirlenmiştir. Bu fayda maliyetler kullanılarak optimizasyon tabanlı bir model geliştirilmiştir. Geliştirilen model pilot izole bölgede uygulanmıştır. İzole bölgeden alınan veriler dikkate alınarak optimizasyon algoritması ile her bir yöntem için önlenebilir sızıntı hacimleri analiz edilmiştir. Bölgede başlangıçta toplam kayıp miktarı 3,68 l/s (%36,01) olarak hesaplanmıştır. Optimizasyon modeline göre bölgede en uygun kayıp miktarı 1,36 l/s (%13,27) olarak belirlemiştir. Buna göre bölgede ekonomik olarak azaltılabilecek toplam kayıp miktarı 2,32 l/s olarak tespit edilmiştir. En fazla fayda 1,53 l/s ile basınç yönetiminden elde edilmektedir. Analiz sonuçlarına göre uygulanması gereken yöntemler ve bu yöntemlerden elde edilecek faydalar sıralanmıştır. Elde edilen sonuçların özellikle sahada teknik personel için önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.

Keywords:

Determining The Most Appropriate Recoverable Leakage Volume and Rate In Water Distribution Systems
2022
Author:  
Abstract:

A significant amount of water is lost annually as a result of malfunctions in drinking water distribution systems. Various methods are applied to reduce and manage these leaks. In this study, it is aimed to determine the most appropriate preventable leakage volume by considering the basic methods applied to reduce leakages in distribution systems. For this, basic methods such as active leakage control, pressure management, network rehabilitation and team management have been considered. Costs and potential benefits have been identified for these methods. An optimization-based model was developed using these benefit costs. The developed model was applied in the pilot isolated region. Considering the data taken from the isolated area, the preventable leakage volumes for each method were analyzed with the optimization algorithm. The total loss amount in the current situation is calculated as 3.68 l/s (36.01%). The most appropriate loss amount in the region was determined as 1.36 l/s (13.27%) by the optimization model. The total amount of loss that can be economically reduced in the region has been determined as 2.32 l/s. It was seen that the most benefit will be obtained from pressure management with 1.53 l/s. According to the results of the analysis, the methods to be applied and the benefits to be obtained from these methods are listed. It is thought that the results obtained will make important contributions especially to the technical personnel in the field.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Field :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 858
Cite : 1.544
2023 Impact : 0.061
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi