Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Tıp Fakültesi Öğrencilerinin İnsan Papilloma Virüsü (HPV) ve HPV Aşısı Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışları
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin Human Papilloma Virüs (HPV) ve HPV aşısı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını ölçmek ve HPV aşılama durumlarını tespit etmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu tanımlayıcı kesitsel çalışma bir tıp fakültesindeki öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Araştırmada sosyodemografik veri formu ve HPV Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olması ve %95 güven aralığı ile istatistiksel anlamlılık olarak kabul edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan 518 öğrencinin %57,9'u kız, %61,6'sı preklinik öğrencisidir. Erkeklerde sigara içme (p=0,018), alkol kullanma (p=0,001) ve cinsel aktivite durumu (p<0,001) oranları kız öğrencilere göre anlamlı derecede yüksekti. Katılımcıların sadece %2,3'ü HPV aşısı olduğunu bildirmiştir. Öğrencilerin HPV aşısı yaptırmasında yaş (p<0,001), cinsiyet (p=0,017) ve uyruk (p=0,045) anlamlı bulundu. HPV bilgi düzeyi kadınlarda (p=0,004), klinik sınıfta öğrenim görenlerde (p<0,001), cinsel yönden aktiflerde (p<0,001), aile içinde cinsellik hakkında kolayca konuşabilenlerde (p=0,027), bilgilerini tıp fakültesinden (p<0,001) ve okul dışında diğer sağlık profesyonellerinden (p<0,001) alanlarda daha yüksekti. Sonuç: Tıp öğrencilerinin HPV bilgi düzeyi literatüre göre orta düzeydeydi. Tıp öğrencilerinin bilgi düzeylerini artırmak, akran eğitimi yoluyla diğer akranlarını etkileyebilecekleri için çok önemlidir. Bu nedenle tıp fakültelerinde hem müfredatta hem de ders dışı etkinliklerde bilgi düzeyinin ve aşılanma oranının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Knowledge, Attitudes, and Behaviors Of Medical School Students About Human Papilloma Virus (hpv) and Hpv Vaccine
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: The objective of the study was to measure the knowledge, attitudes and behaviors about Human Papilloma Virus (HPV) and HPV vaccine and to detect the HPV vaccination status of medical school students. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted on students in a medical school. A sociodemographic data form and HPV Knowledge Scale were used in the study. A p-value of less than 0.05 was considered statistical significance, with a 95% CI. Results: Of the 518 students who participated in the study, 57.9% were female, and 61.6% were preclinical students. Rates of smoking (p=0.018) and alcohol consumption (p=0.001) and sexual activity status (p<0.001) were significantly higher in male than in female students. Only 2.3% of participants reported having received the HPV vaccination. Age (p<0.001), gender (p=0.017), and nationality (p=0.045) were found to have a significant effect on student receipt of HPV vaccine. HPV knowledge level was higher among those who were female (p=0.004), studied in a clinical class (p<0.001), were sexually active (p<0.001), could easily talk about sexuality in the family (p=0.027), and had obtained their knowledge from medical school (p<0.001) and medical professionals outside of school (p<0.001). Conclusion: The HPV knowledge level of medical students was moderate compared to the literature. Increasing the knowledge level of medical students is crucial as they can influence other peers through peer education. Therefore, efforts should be made to improve the knowledge level and vaccination rate in medical schools, both in the curriculum and in extracurricular activities.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 177
2023 Impact/Etki : 0.005
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi