Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
ARŞİV BELGELERİNE GÖRE FİLİSTİN’DE SALGIN HASTALIKLAR VE ALINAN ÖNLEMLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2019
Dergi:  
Journal of Islamicjerusalem Studies
Yazar:  
Özet:

Osmanlı coğrafyasının jeostratejik ve jeopolitik konumuna binaen belli dönemlerde salgın hastalıklar görülmüştür. Dünya çapında belli aralıklarla büyük oranda kayıplara neden olan salgın hastalıklar, bir köprü görevi gören Osmanlı Devleti’nde hem sosyal hem de ekonomik açıdan büyük çaplı zayiata neden olmuştur. Tifüs (lekeli humma), veba, kolera, cüzzam, frengi gibi hastalıkların Filistin’de de zuhur ettiği ve bu hastalıklar için Osmanlı Devleti’nin bir takım önlemler aldığı bilinmektedir. Bu bağlamda Osmanlı Devleti, XIX. yüzyılın pozitivist zihniyetiyle sağlık kurumlarında önemli bir aşama kaydetmiştir. Bu çalışmada amaç, XIX. yüzyıl ve XX. yüzyıl başlarında Filistin’de ortaya çıkan salgın hastalıkları birincil kaynaklara dayanarak tarihsel bir perspektifle ele almaktır. Çalışmamızın yöntemi Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivinde kayıtlı belgelerden elde ettiğimiz verilere dayanmaktadır. Konu ile ilgili kayıtlar, Bab-ı Ali Sadaret Mektubî Kalemi, Bab-ı Âlî Evrak Odası, Yıldız Esas Evrakı, Mütenevvî Maruzât Evrakı, Umum Vilayetler Tahrirâtı, Meclis-i Vükela Mazbataları, Mebânî-i Emîriye ve Hapishâneler Müdüriyeti Belgeleri, Şûrâ-yı Devlet Defterleri, İrade Dâhiliye, Zabtiye Nezareti, Dâhiliye Nezareti Belgeleri’nden tespit edilerek çalışmaya dâhil edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Islamicjerusalem Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Islamicjerusalem Studies