Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 78
 İndirme 28
TÜRKİYE SİYASETİNDE KADIN MİLLETVEKİLLERİN MEKANSAL DAĞILIMI VE DAĞILIMA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
2018
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının ardından gerçekleşen ilk seçim olan 1935 yılından günümüze kadar yapılan genel seçimlerde kadın milletvekillerinin illere dağılışı ve bu dağılışa etki eden faktörler süreç içerisinde incelenmiştir. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gibi resmi kaynak ve arşivlerden elde edilen istatistiki veriler ArcGIS10.4 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Kadın milletvekillerinin illere göre dağılışları ve yıllara bağlı olarak meclisteki temsil edilme oranları; Tek Parti Dönemi, Çok Partili Dönem ve askeri darbe dönemleri esas alınarak değerlendirilmiştir. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu 1935 yılı 5. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde meclisteki kadın vekil oranı %4,5 iken, takip eden seçim dönemlerinde bu oran 2000’li yıllara kadar ya bu düzeyde kalmış ya da daha düşük düzeylerde seyretmiştir. 2002 yılı ve sonrası seçimlerde ise kadınların siyasi arenada daha etkin olduğu ve günümüzde mecliste %17,3 oranında temsil edildiği görülmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kadın milletvekillerinin genellikle eğitim, ekonomik ve sosyo-kültürel bakımdan daha fazla imkanlara sahip olan batı bölgelerdeki illerde yoğunlaştığı görülürken, günümüzde Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bir çok ilden kadın milletvekili seçilmektedir. Ancak sonuçlar hala olması gereken düzeyin çok altındadır. Nitekim Türkiye siyasetinde eril modelin baskın olması, sosyal anlamda birden fazla rolü olan kadının siyasi arenaya girişini ve varlığını korumasını zorlaştırmaktadır. Buna yönelik, kadınların daha yüksek bir bilinçle hareket edip, siyasi parti içindeki yönetim kadrolarında ve karar verme mekanizmalarında daha etkin rol almaları gerekmektedir. Nitekim bu manada özellikle son yıllarda olumlu birtakım gelişmeler dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 1.841
Journal of Social and Humanities Sciences Research