User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 84
 Downloands 28
TÜRKİYE SİYASETİNDE KADIN MİLLETVEKİLLERİN MEKANSAL DAĞILIMI VE DAĞILIMA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
2018
Journal:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının ardından gerçekleşen ilk seçim olan 1935 yılından günümüze kadar yapılan genel seçimlerde kadın milletvekillerinin illere dağılışı ve bu dağılışa etki eden faktörler süreç içerisinde incelenmiştir. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gibi resmi kaynak ve arşivlerden elde edilen istatistiki veriler ArcGIS10.4 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Kadın milletvekillerinin illere göre dağılışları ve yıllara bağlı olarak meclisteki temsil edilme oranları; Tek Parti Dönemi, Çok Partili Dönem ve askeri darbe dönemleri esas alınarak değerlendirilmiştir. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu 1935 yılı 5. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde meclisteki kadın vekil oranı %4,5 iken, takip eden seçim dönemlerinde bu oran 2000’li yıllara kadar ya bu düzeyde kalmış ya da daha düşük düzeylerde seyretmiştir. 2002 yılı ve sonrası seçimlerde ise kadınların siyasi arenada daha etkin olduğu ve günümüzde mecliste %17,3 oranında temsil edildiği görülmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kadın milletvekillerinin genellikle eğitim, ekonomik ve sosyo-kültürel bakımdan daha fazla imkanlara sahip olan batı bölgelerdeki illerde yoğunlaştığı görülürken, günümüzde Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bir çok ilden kadın milletvekili seçilmektedir. Ancak sonuçlar hala olması gereken düzeyin çok altındadır. Nitekim Türkiye siyasetinde eril modelin baskın olması, sosyal anlamda birden fazla rolü olan kadının siyasi arenaya girişini ve varlığını korumasını zorlaştırmaktadır. Buna yönelik, kadınların daha yüksek bir bilinçle hareket edip, siyasi parti içindeki yönetim kadrolarında ve karar verme mekanizmalarında daha etkin rol almaları gerekmektedir. Nitekim bu manada özellikle son yıllarda olumlu birtakım gelişmeler dikkat çekmektedir.

Keywords:

null
2018
Author:  
0
2018
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Journal of Social and Humanities Sciences Research

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.160
Cite : 24
2023 Impact : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research