Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 16
YOZGATLI FENNÎ’NİN ŞİİR VE ŞAİR ANLAYIŞINA DAİR BAZI TESPİTLER
2021
Dergi:  
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]
Yazar:  
Özet:

On dokuzuncu yüzyıl şairlerinden Yozgatlı Fennî’nin tek eseri Divan’ıdır. Bu eserde son dönem klasik şiirimizin poetikasına ışık tutacağını düşündüğümüz pek çok şiir bulunmaktadır. Babası, kardeşi ve amcazadesi ile birlikte şair bir ailede dünyaya gelmiş olan Fennî büyük şairlerimizden Fuzûlî, Bâki, Nâbî, Nedîm gibi şairlere tahmisler ve nazireler yazarak hem geleneğin bir temsilcisi olmaya çalışmış hem de şairliği ispata çalışmıştır. Bu çalışmamızda şairin şiir manifestosu olarak tabir edebileceğimiz, poetikaya dair şiirlerinden yola çıkarak XIX. yüzyılın ikinci yarısından XX. yüzyılın ilk çeyreğine ait şiir ve şair anlayışı hakkında şiirlerinden hareketle bilgiler vermeye çalıştık. İki bölümden müteşekkil bu çalışmanın ilk bölümünde şiir anlayışı hakkında bilgiler vermeyi uygun gördük. Şairin divanındaki şiirle ilgili beyitleri tespit edip şiirlerinin özellikleri ve işlevleri ana başlığı altında kategorize ettik. Bu kategori içerisinde, şiirin; takdir edilir olması, nükte ve imalarla dolu özgün olması, daha önce duyulmamış olması gibi maddeler yer almaktadır. Daha sonra şairlik hakkındaki görüşlerinin yer aldığı şiirleri tespit edip yine aynı tarzda kategorize ettik. Bu bölümde de toplamda altı alt başlık şeklinde şiirleri verip incelemeye çalıştık. Tüm bu çalışmalar neticesinde klasik şiirimizin başlangıcından son dönemine kadar poetik açıdan incelenmesinin alana katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır. Nitekim bu incelemeler sonucunda şiir özellikleri ve şairlik anlayışının ne tür değişimler geçirdiğini anlayabilme fırsatına sahip olacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]

Dergi Türü :   Uluslararası

Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]