User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
  Citation Number 2
 Views 16
YOZGATLI FENNÎ’NİN ŞİİR VE ŞAİR ANLAYIŞINA DAİR BAZI TESPİTLER
2021
Journal:  
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]
Author:  
Abstract:

On dokuzuncu yüzyıl şairlerinden Yozgatlı Fennî’nin tek eseri Divan’ıdır. Bu eserde son dönem klasik şiirimizin poetikasına ışık tutacağını düşündüğümüz pek çok şiir bulunmaktadır. Babası, kardeşi ve amcazadesi ile birlikte şair bir ailede dünyaya gelmiş olan Fennî büyük şairlerimizden Fuzûlî, Bâki, Nâbî, Nedîm gibi şairlere tahmisler ve nazireler yazarak hem geleneğin bir temsilcisi olmaya çalışmış hem de şairliği ispata çalışmıştır. Bu çalışmamızda şairin şiir manifestosu olarak tabir edebileceğimiz, poetikaya dair şiirlerinden yola çıkarak XIX. yüzyılın ikinci yarısından XX. yüzyılın ilk çeyreğine ait şiir ve şair anlayışı hakkında şiirlerinden hareketle bilgiler vermeye çalıştık. İki bölümden müteşekkil bu çalışmanın ilk bölümünde şiir anlayışı hakkında bilgiler vermeyi uygun gördük. Şairin divanındaki şiirle ilgili beyitleri tespit edip şiirlerinin özellikleri ve işlevleri ana başlığı altında kategorize ettik. Bu kategori içerisinde, şiirin; takdir edilir olması, nükte ve imalarla dolu özgün olması, daha önce duyulmamış olması gibi maddeler yer almaktadır. Daha sonra şairlik hakkındaki görüşlerinin yer aldığı şiirleri tespit edip yine aynı tarzda kategorize ettik. Bu bölümde de toplamda altı alt başlık şeklinde şiirleri verip incelemeye çalıştık. Tüm bu çalışmalar neticesinde klasik şiirimizin başlangıcından son dönemine kadar poetik açıdan incelenmesinin alana katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır. Nitekim bu incelemeler sonucunda şiir özellikleri ve şairlik anlayışının ne tür değişimler geçirdiğini anlayabilme fırsatına sahip olacağız.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]

Journal Type :   Uluslararası

Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]