Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
KAPİTALİZMİN KISKACINDA BİR KADIN ROMANI: ANKARA MAHPUSU
2021
Dergi:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Hayatın her alanında kadınları erkek tahakkümünden kurtarmayı amaçlayan feminizm hareketi, 1960’lardan itibaren Türkiye’de de yükseliş göstermeye başlar. Türk edebiyatının toplumcu gerçekçi ilk kadın yazarlarından Suat Derviş [Baraner] de bu yolda eserler veren yazarlardandır. Suat Derviş, sosyo-ekonomik şartların kadın – erkek ilişkilerine yansımasından hareketle kadın – erkek eşitliğini savunan bir yazardır. Suat Derviş, Ankara Mahpusu isimli romanıyla, sosyo-ekonomik değişikliklerin kadınlar üzerindeki etkilerini ortaya koymuştur. 1945 yılında Haber gazetesinde Zeynep İçin adıyla tefrika edilen romanın ilk baskısı 1968 yılında Ankara Mahpusu adıyla yapılmıştır. Feminizm açısından edebiyatımızın erken dönem örneklerinden olan Ankara Mahpusu’nda aynı zamanda kapitalist sistemin de eleştirisi yapılır. Sözlüklerde “anamalcılık” olarak tanımlanan kapitalizm, sermayenin ve üretim araçlarının tek elde toplanması amacına dayanır. Ankara Mahpusu romanında Şakir Efendi’nin ölümünden sonra mal varlığı eşi Zeynep’e kalır. Bu aşamadan sonra ortaya çıkan Zeynep’le romanın başında tanıdığımız Zeynep birbirinden çok farklıdır. Bu farklılık önce kadınsı özellikleriyle ön plana çıkan Zeynep’in sermaye sahibi olduktan sonra erkeksileşmesi şeklinde ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada, erkek egemen dünyada mücadele eden kadının kapitalizmin etkisiyle cinsiyetinden vermek zorunda kaldığı ödünler tespit edilmiştir. Bu tespitlerden hareketle Ankara Mahpusu romanında, kapitalizm karşısında Marksist feminizmin var olma koşullarının tam anlamıyla sağlanamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

KAPİTALİZMİN KISKACINDA BİR KADIN ROMANI: ANKARA MAHPUSU
2021
Yazar:  
Özet:

The feminism movement, which aims to rescue women from male abuse in all areas of life, began to rise in Turkey since the 1960s. Suat Derviş, one of the first socialist-realist women writers of Turkish literature, is one of the writers who works on this path. Suat Derwish is a writer who advocates the equality between women and men by moving from the social and economic conditions to the relationships between women and men. Suat Derviş, with his novel Ankara Mahpusu, revealed the effects of socio-economic changes on women. The first edition of the novel, published in the newspaper News in 1945 under the name of Zeynep For, was made in 1968 under the name of Ankara Mahpusu. From the point of view of feminism, the early examples of our literature in Ankara Mahpusu are also criticized by the capitalist system. Capitalism, defined in the dictionaries as "animatism", is based on the purpose of the collection of capital and means of production. In the Ankara Mahpusu novel, after the death of Shakir Efendi, the property remains to his wife Zeynep. After this phase, Zeynep and Zeynep that we know at the beginning of the novel are very different from each other. This difference was revealed in the form of masculinization after Zeynep, who first came to the forefront with his female characteristics, became a capital owner. This study identified the assertions that women who struggle in the man-dominated world were forced to give their sex under the influence of capitalism. Through these findings, in the Ankara Mahpusu novel, the conclusion has been made that the conditions of existence of Marxist feminism against capitalism cannot be fully provided.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türklük Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 5.134
2023 Impact/Etki : 0.074
Türklük Bilimi Araştırmaları