Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
EXAMINATION OF TEACHERS' ETHICAL USE OF INFORMATION TECHNOLOGIES
2022
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma öğretmenlerin bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeylerinin bazı demografik değişkenlere bağlı olarak incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde resmi okullarda görev yapmakta olan öğretmenlerinden meydana gelmektedir, araştırmada kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmış ve 233 öğretmene ulaşılarak veri toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma veri toplama aracı olarak Baysan ve Çetin (2019) tarafından geliştirilmiş 25 madde ve 5 alt boyuttan meydana gelen Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Etik Kullanımı Ölçeği gerekli izinler alınarak kullanılmıştır. Ölçeğin Cronbach  güvenirlik katsayısı 0,85’dir. Katılımcılardan toplanan veriler incelendiğinde ölçek geneli için dağılımın normallik varsayımını karşıladığı fakat erişebilirlik alt boyutunda verilerin normal dağılmadığı görülmüştür. Gruplar arası farklılaşmaların incelenmesinde iki gruptan meydana gelen değişkenler için bağımsız örneklem t testi, üç ve daha fazla gruptan meydana gelen değişkenler için varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca normallik varsayımını karşılamayan erişebilirlik alt boyutu ve varyansların homojen dağılmadığı değişkenlerde Kruskall Wallis testi ile analiz yapılmıştır kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre araştırmaya katılan öğretmenlerin bilişim teknolojilerini “gayet etik” düzeyde kullandıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeylerinin cinsiyet değişkenine bağlı olarak anlamlı farklılaşma göstermediği fakat gizlilik, güven ve materyal ve erişebilirlik alt boyutlarında kadın öğretmenlerin lehine anlamlı farklılaşma olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bilişim teknolojilerinin etik kullanım düzeylerinin mesleki kıdem ve görev yapılan okul türüne bağlı olarak anlamlı farklılaşma olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca mesleki kıdem ve okul türü değişkenlerine bağlı farklılaşmalar ölçeğin tüm faktörleri için (gizlilik, güven ve materyal, iletişim, habersiz takip ve erişebilirlik) post hoc testleri ile incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

EXAMINATION OF TEACHERS' ETHICAL USE OF INFORMATION TECHNOLOGIES
2022
Yazar:  
Özet:

This research was carried out with the aim of teachers to study computer technologies based on ethical use levels based on some demographic variables. The universe of the research consists of teachers who are working in the official schools in the province of Eskişehir or Odunpazari in the 2021-2022 educational year, the research has used the easy-to-access sample method and the data collection process has been carried out by reaching 233 teachers. The research data collection tool was developed by Baysan and Çetin (2019) with 25 articles and 5 sub-dimensions of the scale of Ethical Use of Information Technologies in Education being used with the required permissions. The Cronbach reliability ratio of the measure is 0.85. When the data collected from the participants were examined, it was found that the standard assumption of distribution for the scale general was met, but the data in the low-devel of accessibility did not normally disperse. In the study of inter-group differences, the independent sample t test for variables from two groups was used, and the variable analysis (ANOVA) for variables from three or more groups. It has also been used to analyze the accessibility sub-dimensions that do not meet the normality assumption and the variants in which the variants are not homogeneously dispersed with Kruskall Wallis test. According to the results of the analysis, the research found that teachers who participated in the research found that they used information technology at a "strictly ethical" level. The information technology has been found that the levels of ethical use do not show significant differences depending on the gender variable, but that the subdimensions of privacy, confidence and material and accessibility are significant differences in the benefit of women teachers. It has been found that the levels of ethical use of information technologies are significantly differentiated depending on the type of school in which the profession and task are performed. Differences related to the professional age and school type variables have also been studied by post-master tests for all factors of the scale (secretity, confidence and material, communication, unknown tracking and accessibility).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.310
2023 Impact/Etki : 0.026
Route Education and Social Science Journal