User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 17
 Views 36
 Downloands 6
"AZRAİL İNANCININ TÜRK HALK KÜLTÜRÜNE YANSIMALARI
2019
Journal:  
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
Author:  
Abstract:

İnsan hayatında doğum, evlenme ve ölüm olmak üzere üç önemli geçiş dönemi vardır. Günümüze, gelenek şekline dönüşmüş olarak taşınan birçok inanış, ayin, tören vb. uygulamaların temelinde bu dönemler yatmaktadır. Doğan her insan vakti geldiğinde ölür. Ancak doğum kadar tabii olan ölüm, çoğu insan için korkulan ve çekinilen bir durum haline gelmiştir. Ölümü kabullenmek istemeyen insanların ruh halleri, yaşadıkları toplumun kültürel yapısını da etkilemiş ve buna bağlı olarak ölümden kaçan, ölümsüzlük ilacını arayan, bulan ve içen kahramanları konu edinen çeşitli efsane, destan ve masallar ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan İslam dinine göre, insanların canını almakla görevli olan ölüm meleği Azrail’e dair de bir takım inanış, gelenek ve halk anlatıları yaratılmış, şiirlere, türkülere, manilere, atasözlerine, deyimlere ve bilmecelere konu edilmiştir. Azrail, fıkra, efsane ve masal gibi anlatı türlerinde de sıkça rastlanan bir motiftir. Özellikle fıkralarda, korkunun mizahla birleştiği ironik bir anlatım tarzı hâkimdir. Ölümden kurtulmak isteyen bazı kişiler, kılık değiştirerek, taklit yaparak ya da pazarlıkla Azrail’i kandırma yoluna başvururlar. Ama bu tür fıkralarda, her halükârda ölümün vukuu bulacağı,    -Allah istemediği sürece-, Azrail’in kararını asla değiştirmeyeceği açıkça ifade edilir.                 Bu yazıda, “Azrail” inancının halk kültürüne yansımaları araştırılarak, dinî ve sembolik yönleriyle değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Keywords:

The Islamic Religion in the Turkish People's Culture
2019
Author:  
Abstract:

There are three important transitional periods in human life: birth, marriage and death. Today, many beliefs, rituals, ceremonies, etc. are moved as transformed into a tradition form. These periods are based on the practice. Every person is born and dies when the time comes. But death, which is as natural as birth, has become a fearful and fearful situation for most people. The mood of people who don’t want to accept death has also affected the cultural structure of the society in which they live, and therefore, a variety of legends, stories and fairy tales have emerged about the heroes who escape from death, seek the medicine of immortality, find and drink. On the other hand, according to the Islamic religion, a set of beliefs, traditions and people's stories have been created about the death angel Azrail, who is responsible for taking the lives of the people, and has been subjected to poems, Turkish, manicles, speeches, speeches and wisdom. It is a motivation that is frequently found in stories like jokes, legends and fairy tales. Especially in jokes, it is a ironic narrative style in which fear is combined with humor. Some people who want to get rid of death, by changing clothes, by imitating or by negotiating, seek the way to deceive Azrail. But in such jokes, it is clear that death will find the vukuu in any case, - unless God wants it, - that Azrail will never change his decision. In this article, we will study the reflections of the "Azrail" faith in the people's culture, and try to evaluate it with its religious and symbolic aspects.

Keywords:

0
2019
Author:  
Abstract:

İnsan hayatında; doğum, evlenme ve ölüm olmak üzere üç önemli geçiş dönemi vardır. Günümüze, gelenek şekline dönüşmüş olarak taşınan birçok inanış, ayin, tören vb. uygulamaların temelinde bu dönemler yatmaktadır. Doğan her insan vakti geldiğinde ölür. Ancak doğum kadar tabii olan ölüm, çoğu insan için korkulan ve çekinilen bir durum haline gelmiştir. Ölümü kabullenmek istemeyen insanların ruh halleri, yaşadıkları toplumun kültürel yapısını da etkilemiş ve buna bağlı olarak; ölümden kaçan, ölümsüzlük ilacını arayan, bulan ve içen kahramanları konu edinen çeşitli efsane, destan ve masallar ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan İslam dinine göre, insanların canını almakla görevli olan ölüm meleği Azrail’e dair de bir takım inanış, gelenek ve halk anlatıları yaratılmış, şiirlere, türkülere, manilere, atasözlerine, deyimlere ve bilmecelere konu edilmiştir. Azrail, fıkra, efsane ve masal gibi anlatı türlerinde de sıkça rastlanan bir motiftir. Özellikle fıkralarda, korkunun mizahla birleştiği ironik bir anlatım tarzı hâkimdir. Ölümden kurtulmak isteyen bazı kişiler, kılık değiştirerek, taklit yaparak ya da pazarlıkla Azrail’i kandırma yoluna başvururlar. Ama bu tür fıkralarda, her halükârda ölümün vukuu bulacağı,    -Allah istemediği sürece-, Azrail’in kararını asla değiştirmeyeceği açıkça ifade edilir.                 Bu yazıda, “Azrail” inancının halk kültürüne yansımaları araştırılarak, dinî ve sembolik yönleriyle değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Field :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 264
Cite : 491
2023 Impact : 0.064
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi