Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 47
 İndirme 7
Fen Bilimleri Dersi Kapsamında Planetaryuma Düzenlenen Bir Gezinin 7. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarı, İlgi ve Motivasyonuna Etkisi
2020
Dergi:  
Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri dersi kapsamında planetaryuma düzenlenen bir gezinin 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarı, ilgi ve motivasyonuna etkisini araştırmak ve planetaryumların fen dersinde kullanılmasına ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere planetaryum gezisi ile entegre edilmiş ve 5E modeline uygun olarak hazırlanmış ders planı uygulanmıştır. Araştırma problemine cevap aramak adına nicel ve nitel veriler toplanmış bu sebeple karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 öğretim yılında Amasya ilinde bir köy okulunun 7/A ve 7/B şubelerinde yer alan 32 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde Uygun Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak nicel verilerin toplanmasında ‘Güneş Sistemi Ötesi: Gök Cisimleri Akademik Başarı Testi’, ‘Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği’ ve ‘Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği’ kullanılmış ve gruplara ön test-son test şeklinde uygulanmıştır. Veri analizinde SPSS 22 programı ile Shapiro-Wilk normallik testi, istatistiksel hesaplamalar için ise Bağımsız Örneklem t-Testi kullanılmıştır. Nitel verilerinin toplanmasında ise öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gezi öncesi ve gezi sonrası görüşme soruları kullanılmıştır. Veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda okul dışı öğretimin planlı bir şekilde yürütüldüğü takdirde amacına ulaştığı, mevcut öğretime göre planetaryum gezisi ile öğretimin öğrenci başarısını, öğrencilerde fen konularına yönelik ilgi ve fen öğrenmeye yönelik motivasyon düzeyini anlamlı ölçüde artırdığı tespit edilmiştir. Başlangıçta planetaryum ile ilgili hiçbir fikri olmayan öğrencilerin bu ortamı tanıdığı, eğlenceli ve öğretici bulduğu görülmüştür. Bu araştırma ile okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan planetaryumların tüm eğitim kademelerinde planlı etkinlikler yapılarak etkili bir eğitim aracı olarak kullanılabileceği ve eğitim sistemi ile entegre edilerek yaygınlaştırılması önerilmektedir

Anahtar Kelimeler:

7th of a Planetarium Journey under the Science Course. Impact on the academic success, interest and motivation of classmates
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to explore the impact of a journey to the planetary on the academic success, interest and motivation of 7th grade students and to identify student views on the use of planetaryums in the course of science. To this goal, a curriculum was implemented integrated with the planetaryum journey and prepared in accordance with the 5E model. For the purpose of searching for a response to the research problem, quantitative and qualitative data were collected, so the karma method was used. The research work group consists of 32 7th-class students in the 7/A and 7/B branches of a rural school in the province of Amasya in the 2019-2020 academic year. The appropriate sample method is used in the selection. As a data collection tool, quantitative data was used in the collection of 'Over the Solar System: The Academic Success Test of Sky Bodies', 'The Interest Measure for Fan Themes' and 'The Motivation Measure for Fan Learning' and was applied to groups in the form of a pre-test-final test. In data analysis, the SPSS 22 program used the Shapiro-Wilk normality test, while for statistical calculations the Independent Example T-Test was used. In the collection of qualifying data, the student’s opinions were used for the purpose of determining questions before and after the trip. The data is evaluated by content analysis. The research has found that if non-school teaching is planned, it has achieved its objective, according to the current teaching, the planetarium journey and the teaching has significantly increased student success, the interest in the subjects of science in students and the level of motivation for learning science. Initially, it was seen that students who had no idea of the planetaryum knew this environment, found it fun and teaching. This research suggests that the planetariums, one of the out-of-school learning environments, can be used as an effective educational tool through planned activities in all educational stages and integrated with the educational system.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of A Trip Organized In Planetarium On Science Course On Academic Success, Interest and Motivation Of 7th Year Students
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to investigate the effect of a trip organized on a planetarium within the scope of the Science course on academic success, interest and motivation of 7th grade students and to determine student views on the use of planetariums in a science lesson. To accomplish this goal, the lesson plan, which was integrated with the planetarium trip and prepared in accordance with the 5E model, was implemented. Quantitative and qualitative data were collected to find answers to the research problem, and therefore mixed method was used. The study group of the research consists of 32 7th grade students in the 7 / A and 7 / B branches of a village school in the province of Amasya in the 2019-2020 academic year. Appropriate Sampling Method was used in sample selection. In the collection of quantitative data as the data collection tool, "Beyond Solar System: Celestial Bodies Academic Achievement Test", "Science-Related Interest Scale" and "Science Learning Motivation Scale" were used and applied to groups as a pre-test and post-test. In the data analysis, SPSS 22 program used the Shapiro-Wilk normality test and Independent Sample t-Test for statistical calculations. In the collection of qualitative data, pre-trip and post-trip interview questions were used to determine student views. The data were evaluated by content analysis. As a result of the research, it has been determined that if out-of-school education is carried out in a planned manner, it has significantly increased student achievement, interest in science subjects and motivation to learn science with the planetarium trip according to the current education. It was seen that the students who had no idea about the planetarium initially recognized this environment and found it fun and instructive. With this research, it is recommended that planetariums, which are one of the out-of-school learning environments, can be used as an effective educational tool by carrying out planned activities at all educational levels and can be expanded by integrating with the education system.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 169
Atıf : 1.149
2023 Impact/Etki : 0.487
Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi