Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
COVID-19 Geçirmiş Hastalarda Solunum Kas Eğitiminin Etkileri
2022
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı pulmoner etkilenmi olan COVID-19 geçirmiş hastalarda inspiratuar kas eğitiminin (İKE) egzersiz kapasitesi, alt ekstremite periferik kas kuvveti, nefes darlığı, yaşam kalitesi, yorgunluk, fiziksel aktivite ve anksiyete-depresyonu üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Materyal ve metod: 26 hasta tedavi grubu (TG) (solunum egzersizi, dirençli egzersiz, İKE) ve kontrol grubu (KG) (solunum egzersizi, dirençli egzersiz) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalar başlangıçta ve 6 hafta sonra egzersiz kapasitesi, alt ekstremite periferik kas kuvveti, nefes darlığı, yaşam kalitesi, yorgunluk, fiziksel aktivite ve anksiyete-depresyonu açısından değerlendirildi. Bulgular: Tedavi sonrası grup içi bütün parametrelerde anlamlı fark bulundu (p<0.05). Ancak TG, egzersiz kapasitesi (p<0.05), alt ekstremite periferik kas kuvveti (p=0.001) ve anksiyete-depresyon düzeyindeki (p<0.05) gelişme KG göre daha üstün bulundu. Sonuç: İKE, bu hastalarda egzersiz kapasitesi ve alt ekstremite periferik kas kuvvetini artırırken anksiyete-depresyon düzeyini azaltır.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Inspiratory Muscle Training In Patients With Post-covid-19
2022
Yazar:  
Özet:

Background: The aim of research is to investigate the effectiveness of inspiratory muscle training (IMT) on exercise capacity, lower muscle strength, dyspnea, anxiety-depression, quality of life, physical activity and fatigue in individuals with respiratory effects involvement who have had COVID-19. Materials and Methods: Twenty-six patients were seperated to 2 groups as treatment group (TG) (breathing exercise, resistance training, IMT) and control group (CG) (breathing exercise, resistance training). All patients were evaluated at baseline and 6 weeks later in terms of exercise capacity, lower muscle strength, dyspnea, quality of life, fatigue, physical activity and anxiety-depression. Results: Significant difference was found in all parameters within the group after treatment. (p<0.05). TG was found superior to CG for increasing exercise capacity (p<0.05), lower muscle strength (p=0.001), anxiety-depression (p<0.05). Conclusions: IMT improves exercise capacity and lower muscle strength and decreases anxiety-depression in the patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 171
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi