Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 44
 İndirme 2
Mecitözü'nde Mütevazı Bir Külliye: Alören Köyü Külliyesi
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Mecitözü, günümüzdeki idarî bölünmeye göre Çorum’a bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Merzifon, batısında Çorum, güneyinde Ortaköy ve doğusunda Amasya yer almaktadır. Alören Köyü, Mecitözü’nün kuzeybatısında yaklaşık 8 km. mesafededir. Konumuzu teşkil eden külliye köy merkezinde kuzeydoğudan güneybatıya meyilli bir arazi üzerine yerleştirilmiştir. Esas itibariyle caminin hakim olduğu bu mütevazı külliye, kuzeydoğuda bir çeşme, kuzeyde bir yunak, kuzeybatıda bir havuzdan müteşekkil iken yunak yakın tarihlerde yıkılmıştır. Ayrıca çeşmenin kuzeydoğusunda yer alan arsana ve dibek taşı da külliyeyi tamamlayıcı kültürel birer miras olarak dikkat çekmektedir. İnşa tarihi bilinmemekle birlikte minare kapısı yukarısındaki ibareden ve mimari özelliklerinden hareketle 19. yüzyıl sonlarında inşa edildiği anlaşılan cami, kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı, düz ahşap tavanlı, kırma çatılı ve tek minareli bir eserdir. Yakın tarihlere kadar kullanıldığını belirlediğimiz yunak ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır. Çeşme ve havuz tamamen 20. yüzyıl özellikleri sergilemekle birlikte cami, yunak, çeşme, havuz, arsana ve dibek taşı birlikteliği köyün sosyokültürel yapısını ortaya koyan önemli unsurlardır. Cami, plan ve mimari özellikleri itibariyle döneminin özelliklerini sergilemesinin yanı sıra Batılılaşma dönemi ile beraber Anadolu Türk tasvir sanatına giren yoğun bir süsleme programına sahip olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Çalışmamızda her bir eserin ayrıntılı olarak irdelenmesi ve bütün özellikleri bakımından değerlendirilip kapsamlı bir karşılaştırma ile Anadolu Türk mimarisi içerisindeki yeri ve öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Mecitözü'nde Mütevazı Bir Külliye: Alören Köyü Külliyesi
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Today’s division is a part of the division of the division. In the north Merzifon, in the west Chorum, in the south Ortaköy and in the east Amasya. Alören Village is about 8 km northwest of Mecitözü. is distant. Our location is located in the center of the village on a land tending from northeast to southwest. Basically, this humble village dominated by the mosque, a fountain in the north-east, a yunak in the north, and a pool in the north-west, while yunak was destroyed in recent dates. In addition, the arsana and stone, located in the northeastern part of the fountain, also attract attention as a complementary cultural heritage to the village. The construction date is unknown, but the minarest door moves from above and the architectural characteristics of 19. The mosque, which appears to be built at the end of the century, is a straight-to-north-south planed, flat wooden roof, broken roof, and one-mineral work. Unfortunately, the yunak that we have determined to be used until the nearest dates has not reached our day. The fountain and swimming pool fully show the characteristics of the 20th century while the mosque, fountain, fountain, swimming pool, arsenic and basin stone unity are important elements that show the social and cultural structure of the village. Cami has a distinct importance in terms of its design and architectural characteristics as well as its characteristics as well as its intense decoration program that enters the Anadolu Turkish painting art along with the Westernization period. In our study, each work is detailed and evaluated in terms of all its characteristics and a comprehensive comparison with the location and importance of the Anadolu Turkish architecture.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 396
History Studies