Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
EĞİTİM YÖNETİCİLERİ VE ÖĞRETMENLERİN AKADEMİSYEN KAVRAMINA İLİŞKİN METAFOR ALGILARI
2020
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı,  eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin akademisyen kavramına ilişkin algılarına metaforlar aracılığı ile ulaşmaktır. Ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre belirlenen 232 öğretmen ve 34 eğitim yöneticisi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Veri toplama aşamasında “Akademisyen …. gibidir, çünkü …..” şeklinde bir  form oluşturulmuş ve çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim deseninde kurgulanmış ve veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Metaforlar, yapılan açıklamalar dikkate alınarak “araştırmacı, ışık kaynağı, rehber, bilgi hazinesi ve yapı taşı” şeklinde 5 olumlu kavramsal kategori altında toplanmıştır. Eğitim yöneticileri en fazla “ışık ve güneş” metaforunu kullanırken öğretmenler de en çok “ışık ve araştırmacı” metaforlarını kullanmıştır. Eğitim yöneticileri olumlu olarak akademisyenlerin “ışık kaynağı” olma yönüne; öğretmenler ise “araştırmacı” yönüne vurgu yapmıştır. Diğer taraftan yapılan açıklamalara göre “kendini beğenmiş, köle, bal yapmayan arı, parazit, asosyal, iş bitirici” şeklinde 6 olumsuz kavramsal kategori oluşturulmuştur. Akademisyen hakkındaki olumsuz düşünceler ifade edilirken, eğitim yöneticileri “köstebek, eşek arısı, ahtapot ve ailesini unutan” metaforlarını kullanmıştır. Öğretmenler ise en fazla “çokbilmiş, ukala/egoist ve kopyacı” metaforlarına yoğunlaşmıştır. Eğitim yöneticileri olumsuz olarak akademisyenlerin “asosyal” yönüne değinirken; öğretmenler ise “kendini beğenmiş” yönüne vurgu yapmıştır. Ayrıca, sadece öğretmenler tarafından “eş, kaktüs, karbon” şeklinde iki yönlü (olumlu/olumsuz) metaforlar ve hiçbir kategoriye girmeyen 6 adet metafor oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Education Managers' and Teachers' Metaphor Perceptions Towards Academician Concept
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine education managers' and teachers' perceptions towards academician concept through metaphors. The study group consisted of 232 teachers and 34 education managers determined according to convenience sampling method. In the data collection process, a form was designed such as "Academician is like ..., because ..." and were administered by online to participants. The study was designed by phenomenology which is one of the qualitative research methods and the data were analyzed by content analysis. Metaphors were grouped under 5 positive conceptual categories as “researcher, light source, guide, information treasure and building block. While education managers used the "light and sun"  metaphors, teachers  used  “light and researcher" metaphors. Education managers positively stated that academicians were “light sources", teachers also emphasized that academicians were “researcher”.  On the other hand, 6 negative conceptual categories such as “self-righteous, slave, non-honey bee, parasite, asocial, get things done” were created according to the explanations. When expressing negative thoughts about the academician, education managers used metaphors that "mole, wasp, octopus, forget their families". Teachers mostly focused on metaphors of “smart aleck, cocky/egoist and copycat”. Education managers negatively referred to the “asocial” aspect of academics. Teachers emphasized the "self-righteous” aspect. Moreover, two-way (positive / negative) metaphors such as “spouse, cactus, carbon" and 6 metaphors that do not fall into any category were created by the teachers alone.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 902
Atıf : 7.145
2023 Impact/Etki : 0.418
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi