Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Hydrogeological Investigations Of Sandikli Basin (Afyonkarahisar)-Preliminary Studies
2011
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Sandıklı (Afyonkarahisar) havzasının genel hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal değerlendirmelerinin yapılarak havzadaki optimum yeraltısuyu yönetim planlarının düzenlenmesi hedeflenmektedir. Sandıklı havzası, Ege bölgesinin Đç Batı Anadolu bölümünde yeralan ve Büyük Menderes havzasına açılan önemli havzalardan biridir. Sandıklı Kuruçay ovası ve Küçük Sincanlı ovası olmak üzere iki ovanın birleşmesinden oluşan Sandıklı havzası, yaklaşık olarak 1556 km2 ’lik bir alanı kapsamaktadır. Sandıklı havzası yarı kapalı bir havza özelliğine sahiptir. Havzanın içinden doğan Kestel çayı, havza dışında Büyük Menderes nehrinin sularına karışmakta ve Ege denizine dökülmektedir. Havzanın önemini artıran diğer bir unsur ise içerisinde 72 0C sıcaklığa ulaşan Hüdai sıcak ve mineralli kaynağının boşalımının bulunmasıdır. Hüdai jeotermal suları tektonizma ve volkanizma ile ilişkili olarak açığa çıkmaktadır. Çalışma alanı içerisinde Kuvaterner alüvyon, Pliyosen çökeller ve Kretase kireçtaşları önemli akifer ortamları oluşturmaktadır. Havzada Eylül-2008 ve Mayıs-2009 dönemlerinde yapılan yeraltısuyu seviye ölçümlerine göre, havzanın genel yeraltısuyu akım yönünün Büyük Menderes Nehri’ne doğru olduğu belirlenmiştir. Çalışma alanında yaklaşık 1072 adet sondaj kuyusu bulunmaktadır. Bu kuyulardan içme ve yoğun olarak sulama amaçlı kullanım mevcuttur. Bölgede aşırı su çekimi nedeniyle yeraltısuyu seviyesinde düşümler (ortalama 10 m/yıl) gözlendiği için, günümüzde yeni sondaj kuyularının açılmasına izin verilmemektedir. Bu durum Hüdai jeotermal sularını da olumsuz etkilemekte olup, havza bazında ayrıntılı hidrojeolojik araştırmaların gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Herhangi bir su kaynağının kullanım koşullarını sınırlayan en önemli etken suyun hidrojeokimyasal özellikleridir. Bu çalışmada havzadaki yeraltısularının genel hidrojeokimyasal değerlendirmelerinin yapılabilmesi için temsili seçilen lokasyonlardan analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar yeraltısularının Ca-HCO3’lı sular fasiyesinde olduğu belirlenmiştir. Hüdai sıcak ve mineralli su kaynağı ise Na-Cl ‘lü su sınıfındadır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.261
2023 Impact/Etki : 0.129
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi