Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Determination of disease incidence of fig endosepsis in mamme fruits of caprifigs
2011
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Ülkemiz ekonomisi açısından son derece önemli olan incir üretiminde meyve kalitesini etkileyen önemli hastalıklar bulunmaktadır. Fusarium cinsine bağlı bazı türlerin oluşturduğu İncir İç Çürüklüğü Hastalığı, pazar değerini düşüren en önemli unsurlardan birisidir. Hastalık, incirin döllenmesinde aracı rolü oynayan ve erkek incir meyveleri içerisinde yaşamlarını sürdüren, ilek arısı Blastophaga psenes L. vasıtası ile dişi incir (yenilebilen) meyveleri içerisine taşınmaktadır. Bu nedenle, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, erkek incir koleksiyon bahçesinde, 2005-2008 yılları arasında yürütülen çalışmalarda; erkek incir meyvelerinde (boğa), İncir İç Çürüklüğü Hastalığı etmeni Fusarium spp.'nin bulaşıklık oranları belirlenmiştir. Bu amaçla, denemeye alınan iki erkek incir çeşidine ait (Yanako-2 ve Kıbrıslı) boğa meyvelerinin, ikiye kesilerek ostiole yakın kısımlarından alınan meyve dokularının PDA'ya ekilmesi suretiyle Fusarium spp. ile bulaşıklık oranları belirlenmiştir. Boğa meyveleri kesildiği esnada makroskobik olarak yapılan gözlem ile de hastalık oranları tespit edilmiştir. Sonuç olarak görsel incelemeler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede incir iç çürüklüğü belirtisi gösteren boğa meyveleri oranları 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla %89.4, 70.6, 59.3, 44.7 olarak bulunmuştur. Meyve kesitlerinden izolasyonlar sonucu yapılan değerlendirmede ise bulaşıklılık oranlarının 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla 57.4, 64.7, 40.3 ve 30.3 olduğu bulunmuştur. 2005 yılında hastalık belirtisi gösteren boğa meyvelerinin %64'ünden, 2006 yılında %91'inden, 2007 ve 2008 yıllarında %68'inden Fusarium spp. izole edilmiştir. Bu veriler bize boğa meyvelerine uygulanacak sanitasyonun bulaşıklığı önemli oranda azaltacağını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 955
Bitki Koruma Bülteni