Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 4
Comparison of Apical Extrusion of Debris by Using Single-File, Full-Sequence Rotary and Reciprocating Systems
2016
Dergi:  
Frontiers in Dentistry
Yazar:  
Özet:

Objectives: During root canal preparation, apical extrusion of debris can cause inflammation, flare-ups, and delayed healing. Therefore, instrumentation techniques that cause the least extrusion of debris are desirable. This study aimed to compare apical extrusion of debris by five single-file, full-sequence rotary and reciprocating systems. Materials and Methods: One hundred twenty human mandibular premolars with similar root lengths, apical diameters, and canal curvatures were selected and randomly assigned to six groups (n=20): Reciproc R25 (25, 0.08), WaveOne Primary (25, 0.08), OneShape (25, 0.06), F360 (25, 0.04), Neoniti A1 (25, 0.08), and ProTaper Universal. Instrumentation of the root canals was performed in accordance with the manufacturers’ instructions. Each tooth's debris was collected in a pre-weighed vial. After drying the debris in an incubator, the mass was measured three times consecutively; the mean was then calculated. The preparation time by each system was also measured. For data analysis, one-way ANOVA and Games-Howell post hoc test were used. Results: The mean masses (±standard deviation) of the apical debris were as follows: 2.071±1.38mg (ProTaper Universal), 1.702±1.306mg (Neoniti A1), 1.295±0.839mg (OneShape), 1.109±0.676mg (WaveOne), 0.976±0.478mg (Reciproc) and 0.797±0.531mg (F360). Compared to ProTaper Universal, F360 generated significantly less debris (P=0.02). The ProTaper system required the longest preparation time (mean=88.6 seconds); the Reciproc (P=0.008), OneShape (P=0.006), and F360 (P=0.001) required significantly less time (P<0.05). Conclusions: All instruments caused extrusion of debris through the apex. The F360 produced significantly less debris than did the ProTaper Universal.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Frontiers in Dentistry

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 854
Atıf : 372
Frontiers in Dentistry