Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 1
Hilmi Baba b. Hüseyin Bosnevî’nin Hicret Risâlesi Üzerine Bir Değerlendirme
2018
Dergi:  
PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti için 19. asrın son çeyreğine, “hüzün yılları” diyebiliriz. Zira onun, Fatih devrinden (1451-1481) II. Abdülhamit’in (1876-1909) tahta geçmesine kadar dört yüz yıldan fazla kaldığı Balkanlar’dan ve özellikle Bosna-Hersek’ten beklenmedik bir şekilde çekilmesi, ardından Avusturya-Macaristan’ın ülkeyi 1878’de işgalinin, toplumsal ve siyasal alanda etkileri derin ve geniş olmuştur. Bu durum karşısında Boşnaklar yer yer direnişe geçmişlerse de başarılı olmamışlardır. Habusburg (Avusturya) yönetiminin Boşnak Müslümanları asimile etmeye kalkışması karşısında, Türkçe yayımlanan Vatan gazetesi ve diğer matbuatta Bosna-Hersek’teki Müslümanların durumu ve ülkeden hicret/göç sorunu; Bosna’nın dârulharp olduğu, Müslümanların dârulislâm olan Osmanlı topraklarına göç etmesi gerektiği, önemli meselelerden biri olarak tartışılmıştır. Bu dönemde hicret ve dârulharp tartışmalarına katılan ve bu hususta Hicret Risâlesi kaleme alanlardan biri de Hilmi Baba b. Hüseyin Bosnevî’dir. Bosnevî çalışmasını, Bosna’nın dârulharp olduğu ve hicrete gücü yetenlerin dârulharpten İslam beldelerine hicret etmelerinin farz olduğu tezi üzerine oturtmaktadır. Çalışmada delil olarak sunulan âyetlerin yorumu Hâzin, Nesefî, Beğavî ve Râzî vb. gibi tefsirlerden, hadisler Ebû Dâvûd, Nesâî ve Beyhakî vb. hadis mecmuaları ve şerhlerinden alınmıştır. Süleymaniye Kütüphanesi, İbrahim Efendi 421’de bulunan ve müellif hattı olan Bosnevî’nin çalışması, Bosna’nın kesin olarak dârulharp olduğunu kabul etmekle beraber, bunun nedenini ortaya koyamamıştır. Bu çalışmada işgal sonrası Boşnaklar arasında kafa karışıklığına neden olan hicret/göç olgusu ve Hilmi Baba’nın Hicret Risâlesi ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 786
2023 Impact/Etki : 0.333
PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi