Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
ELAZIĞ İLİ HAYVANCILIĞININ MEVCUT DURUMU, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
2001
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Elazığ ili 9153 km2 yüzölçümü ile Türkiye topraklarının % 0.12'sine sahiptir.İlin 520.543 kişi olan nüfusunun % 63.32'si şehirlerde, % 36.68'i ise kırsal alanda yaşamaktadır. İlin nüfus yoğunluğu 57 kişi/km2 ile Türkiye ortalamasının altında bulunmaktadır.Türkiye genelinde III.derece gelişmiş il grupları arasında yer almaktadır. Elazığ'ın büyükbaş hayvan varlığı 469.383 baştır.Bunun % 53'nü yerli ırklar, % 39.8 kültür ırkı melezleri ve % 6.8'ini kültür ırkları, % 0.22'sini ise manda varlığı oluşturmaktadır.Küçükbaş hayvan varlığı ise 345.465 baştır.Toplam hayvan varlığının % 56.46'sını koyun ve % 17.14'nü ise keçi oluşturmaktadır.Son on yılda sığır sayısında yaklaşık % 29, koyun sayısında % 42, keçi sayısında % 45, manda sayısında ise % 61 oranında bir azalma gerçekleşmiştir. Bu azalma toplam hayvan varlığında % 40 olarak gerçekleşmiştir. İldeki süt sığırcılığı işletmelerin % 97.50'sini küçük ölçekli, % 2.37'si orta ölçekli ve % 0.12'si ise büyük ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. İlde toplam ekili alan içerisinde yem bitkilerinin ekim oranı % 2.20'dir.Bu oran Türkiye ortalamasının altındadır.Elazığ'da toplam 4 adet süt sanayi işletmesi mevcut olup, kapasiteleri 950 ton/yıl tereyağı, 11.649 ton/yıl pastörize süt, 1464 ton/yıl yoğurt ve 2720 ton/yıl beyaz peynir üretilmektedir. İlde aylık 1500 adet büyükbaş ve 400 adet küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip 2 adet et sanayi işletmesi vardır. Gerekli entegrasyonun sağlanamaması ve pazarlama fonksiyonlarındaki yetersizlikler sebebiyle, bu işletmeler kapasitelerinin altında üretim yapmaktadır. Hayvansal üretim, kalkınmanın tabana yayılması çarpık kentleşme ve bunun ortaya koyduğu sorunların en aza indirilmesinde lokomotif görevi üstlenebilecek bir konumdadır. İldeki işletme yapıları kısa zamanda ekonomik optimumu yakalayabilecek bir yapıya kavuşturulmalı ve işletme ölçeklerinin büyümesini teşvik edecek ekonomik ve teknik önlemler alınmalıdır.Hayvansal üretimde verimliliği artırmak için kalıcı ve bilimsel bir ıslah ve melezleme çalışmaları uygulanmalıdır.Bu tip işletmelere sürekli ve ekonomik olarak teşvik edebilecek bir destekleme sistemi oluşturulmalıdır.Yem bitkileri ekiminin yaygınlaştırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.Hayvansal üretime sürekli ve garanti bir pazar oluşturarak üretimi teşvik edecek olan hayvancılığa dayalı sanayi işletmelerinin kurulup işletilmesi sağlanmalıdır.Daha rasyonel bir hayvansal üretim için yetiştiricilerin her konuda eğitim ve bilinçlendirilmesi için gerekli çalışmalar yapılarak sürekli olarak bilgilendirilmelerine gereken önem verilmelidir. Tüm bunların başarılabilmesi, üreticilerin hayvansal üretimde ihtisaslaşarak ekonomik birer işletmelere dönüşebilmesi için teknik ve ekonomik önlemler alınmalıdır.Üretim kesiminin içinde bulundukları ekonomik ve sosyal şartlar göz önüne alınarak ihtiyaçlarını karşılayacak ve üretimi teşvik edecek bir kredi ve finansman sağlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

null
2001
Yazar:  
0
2001
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.057
2023 Impact/Etki : 0.215
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi