Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Huş Ağacında Zarar Yapan Nematus (=Croesus) septentrionalis (L., 1758) (Hymenoptera: Tenthredinidae)’in Biyolojisi
2023
Dergi:  
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Huş ağacı, Betula pendula Roth. dünyanın birçok bölgesinde yayılışa sahip olan ve 40 kadar türü bulunan önemli bir süs ve orman bitkisidir. Türkiye’de ise Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça rastlanmaktadır. Huş ağacında zarar yaptığı bilinen birçok zararlı böcek türü bulunmaktadır. Bu çalışmaya konu olan zararlı türe ait örnekler Erzurum Merkez, Atatürk Üniversitesi Yerleşkesi, Merkez Teke deresi ve Aziziye yerleşkesinden alınmıştır. Çalışmanın amacı, Nematus (=Croesus) septentrionalis'in (L.,1758) huş ağaçlarında biyolojisini ve verdiği zararı belirlemektir. Örnekler 20 Haziran ile 20 Eylül 2019 ve 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Zararlının ekolojisini belirlemek için 2018 yılında bir ön durum değerlendirme çalışması yapılmıştır. Böceğin ergin örneği güneşli günlerde huş ağaçlarından, larvalar ise yedikleri dalların yaprakları ile birlikte budama makası yardımı ile kesilerek toplanmıştır. Pupalar toprağın 4 parmak (10-15 cm) derinliğe kadar çapa yardımıyla kazılmasıyla elde edilmiştir. Toplanan erginler kavanozlara yerleştirilmiş ve etil asetat ile öldürülmüştür. Ölü numuneler küçük bir karton kutuya aktarılarak, kutunun üzerine numunenin alındığı yer, ebadı ve alındığı tarih yazılmış ve laboratuvara getirilmiş, ardından bantlanarak etiketlenmiştir. Larvalar besleneceği yapraklarla birlikte dip kısmında toprak olacak şekilde desikatöre konulmuş, ardından su ile nemlendirilmiş emici pamuk zemine bırakılmış ve larvaları beslemek ve olgunlaştırmak için gün aşırı taze yapraklar laboratuvara getirilmiştir. Araştırma sonucunda Nematus (=Croesus) septentrionalis'in yumurtlama zamanı, larva evresi ve nesil sayısı doğal yaşam koşullarında belirlenmiştir. Bulaşıklık oranını elde etmek için hasarlı ağaç sayısı belirlenirken ayrıca yapraklardaki yumurta ve larva sayısını tespit etmek için rastgele seçilen ağaçların dallarındaki hasarlı yapraklar sayılmıştır. Bu çalışmada Nematus (=Croesus) septentrionalis'in biyolojisi ve huş ağaçlarına verdiği zarar incelenmiştir. Bu konu üzerinde çalışan gelecekteki araştırmacılar için faydalı bilgiler ortaya çıkarılmıştır. Erzurum koşullarında zararlının yılda bir nesil verdiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Biology Of The Nematus (=croesus) Septentrionalis (l., 1758) (hymenoptera: Tenthredinidae) Making Damage To Betula Pendula Rothtree
2023
Yazar:  
Özet:

Birch tree Betula pendula Roth. is an important ornamental and forest plant, which has a distribution in many parts of the world and has about 40 species. In Turkey, it is frequently encountered in North Anatolia and East Anatolia regions. There are many harmful insect species known to damage birch trees. Samples of the pest species that are the subject of this study were taken from Erzurum Center, Atatürk University Campus, Merkez Teke Stream and Aziziye Campus. The aim of the study is to determine the biology and damage of Nematus (=Croesus) septentrionalis (L., 1758) on birch trees. Samples were collected between 20 June and 20 September 2019 and 2020. A preliminary assessment study was conducted in 2018 to determine the pest's ecology. The adult specimen of the insect was collected from birch trees on sunny days. The larvae were collected by cutting with the help of pruning shears together with the leaves of the branches they ate. Pupae were obtained by digging the soil to a depth of 4 fingers (10-15 cm) with the help of a hoe. The collected adults were placed in jars and killed with ethyl acetate. Dead samples were transferred to a small cardboard box, brought to the laboratory, taped and labeled with the location, size and date of sample collection written on the box. The larvae were placed in a desiccator with the soil at the bottom together with the leaves they will feed on, absorbent cotton moistened with water was left on the ground and fresh leaves were brought to the laboratory every other day to feed and mature the larvae. As a result of the research, spawning time, larval stage and number of generations of Nematus (=Croesus) septentrionalis were determined under natural living conditions. While the number of damaged trees was determined to obtain the parasitism ratio, the damaged leaves on the branches of randomly selected trees were also counted to determine the number of eggs and larvae on the leaves. In this study, the biology of Nematus (=Croesus) septentrionalis and its damage to birch trees were investigated. Useful information has been uncovered for future researchers working on this topic. It was determined that the pest gave one generation per year in Erzurum conditions.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 812
Atıf : 3.749
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi