Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Kist hidatik cerrahisinde anestezi yönetimi; 321 hastanın retrospektif analizi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kist hidatik hastalığı, ülkemizde, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve ilimizde ciddi bir sağlık problemidir. Hidatik hastalık, Echinococcus granulosus ve Echinococcus multilocularis tarafından oluşturulan bir protozoal hastalıktır. İnsanların karaciğer, akciğer, dalak ve beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölüme kadar giden istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada kist hidatik hastalığı nedeniyle ameliyat yapılan hastalarda anestezi deneyimlerimizi değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Bu çalışmada; Ağustos 2015- Ağustos 2018 tarihleri ​​arasında, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ameliyathanesinde kist hidatik ön tanısıyla ameliyat olan hastaların demografik verileri, uygulanılan anestezi yöntemi, anaflaksi oluşup oluşmadığı, hangi organ tutulumu olduğu retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza, kist hidatik tanısıyla hastanemizde cerrahi tedavisi yapılan 321 hasta dahil edildi. Hastaların % 33,33’ü (n = 107) erkek, % 66,66’sı (n = 214) kadındı. Bu hastaların % 25,85’i (n = 83) 18 yaş altı pediatrik hasta, % 74,17’ü (n = 238) yetişkin hasta idi. Hastaların % 55,76’sında (n = 179) karaciğer, % 36,44’ünde (n = 117) akciğer, % 3,11’inde (n = 10) akciğer ve karaciğer, % 2,18’inde (n = 7) böbrek, % 1,24’ünde (n = 4) kalp, % 0,93’ünde (n = 3) beyin, % 0,31’inde (n = 1) pelvik tutulum vardı. Hastalarda intraoperatif alerji ve anaflaktik reaksiyon bulgusu not edilmemiştir. Sonuç: Kist hidatik hastalığında operasyon sırasında anaflaktik reaksiyon ciddi bir komplikasyon olup nadiren görülmektedir. Kist hidatik ameliyatlarında intraoperatif antihistaminik ve steroidin rutin kullanımının alerji ve anaflaksiyi azalttığını düşünmekteyiz. 

Anahtar Kelimeler:

Anesthesia Management In Hydatid Cyst Surgery; A Retrospective Analysis Of 321 Patients
2019
Yazar:  
Özet:

Background: Hydatid cyst disease is a serious health problem in our country, especially in Eastern and Southeastern Anatolia Region and in our province. Hydatid disease is a protozoal disease caused by Echinococcus granulosus and Echinococcus multilocularis. It can produce cysts in the internal organs of humans such as liver, lungs, spleen and brain, leading to undesirable consequences. In this study, we aimed to evaluate our anesthesia experience in patients who underwent surgery for hydatid cyst disease. Materials and Methods: In this study; Between August 2015 and August 2018, demographic data, anesthesia method, anaphylaxis and organ involvement were investigated retrospectively in patients operated with pre-diagnosis of hydatid cyst in Harran University Research and Application Hospital operating room. Results: 321 patients who underwent surgical treatment in our hospital with the diagnosis of hydatid cyst were included in the study. 33.33% (n = 107) of the patients were male and 66.66% (n = 214) were female. Of these patients, 25.85% (n = 83) were pediatric patients under the age of 18 and 74.17% (n = 238) were adult patients. Patient’s had hydatid cyst organ involvement in liver 55.76% (n = 179), in lungs 36.44% (n = 117), in both lungs and liver 3.11% (n = 10), in kidney 2.18% (n = 7), in heart 1.24% (n = 4), in brain 0.93% (n = 3), and 0.31% (n = 1) of patients had pelvic involvement. Intraoperative allergy and anaphylactic reaction findings were not noted. Conclusion: Anaphylactic reaction is a serious complication in hydatid cyst disease and rarely seen. We think that intraoperative antihistaminic and steroid use in cyst hydatid surgery decreases allergy and anaphylaxis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi