Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Kord Kanı ve Yenidoğan Plazma Beyin Natriüretik Peptid Düzeyleri ile Doğum Şekli Arasındaki İlişki
2024
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fetal-neonatal adaptasyon birçok kompleks mekanizmayı içermektedir. Kardiyovasküler biyomarkırlar perinatal geçiş dönemindeki fetal ve anne fizyolojisinin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Bu çalışmada amacımız sağlıklı, zamanında doğmuş yenidoğanlarda doğum şekli ile beyin natriüretik peptid (BNP) düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmaya vajinal doğum (n=25) ve sezaryen (n=23) ile doğan 48 yenidoğan dahil edilmiştir. Kordon kanı örneklerinde plazma BNP düzeyleri ölçülmüş ve ayrıca yaşamın ilk gününde yenidoğanların antropometrik ölçümleri ve fizik muayeneleri yapılmıştır. Doğumdan 3 gün sonra BNP düzeyleri ölçümü ve klinik değerlendirme tekrarlanmıştır. Medyan kord ve bebek BNP düzeyleri vajinal ve sezaryen doğumlarda benzer bulunmuştur. Vajinal doğumlarda medyan kord ve bebek BNP düzeyleri arasında fark bulunmamıştır [sırasıyla 54,0 pg/ml (q1-q3: 40,0-111,5) ve 66,0 pg/ml (q1-q3: 43,0-90,0), p=0,619]. Ancak sezaryen doğumlarda, medyan bebek BNP düzeyi, medyan kord BNP düzeyinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur [56,0 pg/ml (q1-q3: 39,0-84,0) ve 75,0 pg/ml (q1-q3: 54,0-145,0), p=0,027]. Komplike olmayan vajinal doğumlar, yüksek BNP seviyeleri ve dolayısıyla fetal kalp sıkıntısı ile ilişkili bulunmamıştır. Elektif sezaryen doğumlarda 3. günde artan BNP düzeyleri postnatal pulmoner ve kardiyak adaptasyonun gecikmesinin habercisi olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Association Between Umbilical Cord Blood and Neonatal Plasma Brain Natriuretic Peptide Levels and Mode Of Delivery
2024
Yazar:  
Özet:

Fetal-to-neonatal adaptation involves many complex mechanisms. Cardiovascular biomarkers may help to understand fetal and maternal physiology in pregnancy and during the perinatal transition period. In this present study, our aim was to assess the association between delivery type and brain natriuretic peptide (BNP) levels in healthy full-term neonates. Forty-eight neonates born by vaginal delivery (n=25) and cesarean section (n=23) were included in the study. Plasma BNP levels were measured at cord blood samples. In addition antropometric measurements and physical examination were evaluated at first day of life. BNP levels measure and clinical evaluation were repeated 3 days later after birth. The median cord and infant BNP levels were similar in vaginal and cesarean delivery. There was no difference between the median cord and infant BNP levels in vaginal deliveries [54.0 pg/ml (q1-q3: 40.0-111.5) and 66.0 pg/ml (q1-q3: 43.0-90.0) respectively, p=0.619]. However, the median infant BNP level was statistically significantly higher than the median cord BNP level [56.0 pg/ml (q1-q3: 39.0-84.0) and 75.0 pg/ml (q1-q3: 54.0-145.0), p=0.027] in cesarean deliveries. Uncomplicated vaginal deliveries were not associated with high BNP levels and thus fetal cardiac distress. Increased levels of BNP levels on the 3rd day in elective cesarean deliveries may be predictive of delayed postnatal pulmonary and cardiac adaptation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 524
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi