Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 17
Mikroenkapsülasyon ve Süt Teknolojisindeki Yeri
2014
Dergi:  
Akademik Gıda
Yazar:  
Özet:

Mikroenkapsülasyon, sıvı veya gaz taneciklerin polimer kapsüller veya ince bir film tabakası ile kaplanarak korunmasıdır. Mikroenkapsülasyondaki amaç; kaplanan maddeyi çevre koşullarından korumak ve stabilitesini sağlamaktır. Sindirim sisteminden geçerken zarar görebilen bazı ilaç ve probiyotik mikroorganizmalar mikroenkapsüle edildiklerinde fizikokimyasal, kimyasal olaylardan ve çevrenin mekanik etkisinden zarar görmezler. Ayrıca bazı durumlarda enzim ve katalizörlerin de ortamda serbest bulunması istenmeyen bir durumdur. Mikroenkapsülasyon ile bu bileşenlerin açığa çıkması sınırlandırılabilir veya duruma göre daha hızlı açığa çıkmaları sağlanabilir. Püskürterek kurutma, püskürterek yatakta kurutma, püskürterek soğutma, püskürterek dondurma ve melt enjeksiyon gibi birçok enkapsülasyon tekniği vardır. Mikroenkapsülasyonun süt teknolojisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Özellikle peynir teknolojisinde tat ve aroma maddeleri için son derece önemlidir. Yapılan araştırmalarda enkapsüle enzim içeren peynirlerin tat, aroma ve tekstürel değerlerinin daha yüksek olduğu; hızlı ve aşırı proteolizin de önlendiği belirlenmiştir. Dondurmada ise laktik asit bakterileri üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırabilmek amacıyla laktobasiller tutuklanarak enkapsüle edilebilir ve böylece dondurmadaki canlı probiyotik sayısı arttırılabilir. Süt yağının ise mikroenkapsülasyon ile dayanıklılığının arttırılması ve dolayısıyla raf ömrünün uzatılması çalışmaları gerçekleştirilmiş; olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Tereyağında da alternatif bir yöntem olan mikroenkapsülasyonla hem süt yağının hem de tereyağı aromasının bir kısmı enkapsüle edilebilir. Süt ve ürünlerinin demir yönünden zenginleştirilmesinde de mikroenkapsülasyon önemli bir tekniktir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Akademik Gıda

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 249
Atıf : 691
2023 Impact/Etki : 0.215
Akademik Gıda