Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Plaka Bölgesi Tespiti Problemi için Yapay Arı Koloni Algoritması ile YSA Eğitiminin APKD’de Gerçeklenmesi
2021
Dergi:  
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda Yapay Sinir Ağı (YSA) eğitimlerinde türev bilgisi gerektiren algoritmalara alternatif olarak küresel arama özelliğine sahip evrimsel algoritmalar sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada YSA eğitimi, evrimsel algoritmalardan Yapay Arı Koloni (YAK) algoritması ile Alan Programlanabilir Kapı Dizileri (APKD) üzerinde donanımsal gerçekleştirilmiştir. APKD tabanlı gerçeklemede sayı formatı ve aktivasyon fonksiyonu yaklaşımı maliyet, hız ve hata duyarlılığı açısından önem arz etmektedir. Çalışmada yüksek hassasiyet ve dinamiklik özelliklerine sahip IEEE 754 kayan noktalı sayı formatı seçilmiştir. Üssel fonksiyonun donanımsal gerçeklenmesinin zor olması nedeni ile aktivasyon fonksiyonunun donanımsal gerçeklenmesinde matematiksel yaklaşım kullanılmıştır. Çalışmada araç plaka bölgesi tespiti probleminin çözümüne yönelik YSA mimarisi tasarlanmış ve YAK algoritması ile APKD üzerinde eğitilmiştir. Eğitilen ağın test verilerindeki %98.82 başarımı, APDK üzerinde eğitilen YSA’nın iyi bir genelleme yaptığını ve sentezleme sonuçları, uygulamanın APDK’da sadece %9’luk alan tüketimi ile gerçekleştirilebildiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Implementation of YSA Training with Artificial Bee Colony Algorithm for Plaque Area Detection Problem in APKD
2021
Yazar:  
Özet:

Recently, evolutionary algorithms with the feature of global search are often used as an alternative to algorithms that require derivative knowledge in artificial nerve network (YSA) training. In this study, the YSA training was performed hardware-based from evolutionary algorithms to the Artificial Bee Colony (YAK) algorithm on Field Programming Gate Series (APKD). In APKD-based realisation, the number format and activation function approach are important in terms of cost, speed and error sensitivity. The study selected the IEEE 754 sliding point number format with high precision and dynamic characteristics. Because the hardware realization of the basic function is difficult, the mathematical approach has been used in the hardware realization of the activation function. In the study, the YSA architecture was designed to solve the problem of vehicle plate area detection and was trained on APKD with the YAK algorithm. The 98.82 percent success in the test data of the trained network showed that the YSA trained on APDK made a good generalization and the synthesis results showed that the application could be achieved with only 9 percent space consumption in the APDK.

Anahtar Kelimeler:

Implementation Of Ann Training With Artificial Bee Colony Algorithm For Plate Region Detection Problem On Fpga
2021
Yazar:  
Özet:

Recently, evolutionary algorithms with global search feature are frequently used as an alternative to algorithms that require derivative knowledge in Artificial Neural Network (ANN) trainings. In this study, ANN training was carried out on Field Programmable Gate Arrays (FPGA) with the Artificial Bee Colony (ABC) algorithm, one of the evolutionary algorithms. Number format and activation function approach is important in terms of cost, speed and error sensitivity in FPGA-based implementation. In the study, IEEE 754 floating point number format, which has high sensitivity and dynamism features, was chosen. Since the hardware implementation of the exponential function is difficult, a mathematical approach was used in the hardware implementation of the activation function. In the study, ANN architecture was designed to solve the problem of vehicle license plate region detection and trained on FPGA with ABC algorithm. 98.82% success of the trained network in the test data showed that the ANN trained on FPGA made a good generalization and the synthesis results showed that the application could be realized with only 9% area consumption in FPGA.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 528
Atıf : 656
2023 Impact/Etki : 0.174
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi