Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Bilimsel Süreç Becerilerinin Bütünleştirilmiş Fen ve Matematik Etkinlikleri Aracılığıyla Kazandırılmasına Yönelik Öğretmen Görüşleri: Bilimin Doğası Anlayışlarının Etkisi
2023
Dergi:  
Educational Academic Research
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın temel amacı, okul öncesi öğretmenlerinin bilimin doğası anlayışlarının bütünleştirilmiş fen ve matematik etkinliklerini ve bilimsel süreç becerilerini kazandırma yollarını nasıl değiştirdiğini keşfetmektir. Araştırmanın ikincil amacı ise okul öncesi öğretmenlerinin bilimin doğası anlayışlarının düzeyini belirlemektir. Belirtilen amaçlara ulaşmak için nicel ve nitel verilerin birlikte yer aldığı açıklayıcı karma yöntem kullanılmıştır. Bu kapsamda 30 okul öncesi öğretmenine Argümantasyon Açısından Bilimin Doğası (AABD) testi uygulanmıştır. Bu testten en düşük, en yüksek ve orta düzeyde puan alan birer katılımcı seçilerek alt örneklem oluşturulmuştur. Bu katılımcılara öncelikle Ders Planı Yapılandırma Formu (DPYF) yöneltilmiş ve bu form aracılığıyla bütünleştirilmiş fen ve matematik öğretimi etkinliği planlamaları sağlanmıştır. Ardından planladıkları bütünleştirilmiş etkinlikleri sınıflarında gerçekleştirmeleri istenmiştir. Son olarak bilimsel süreç becerilerinin öğretimine ilişkin yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri, betimsel istatistik aracılığıyla analiz edilirken nitel veriler üzerinde sürekli karşılaştırma yöntemi temelinde tümevarımsal içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları okul öncesi öğretmenlerinin bilimin doğası anlayışlarının yüksek olduğunu göstermiştir. Diğer yandan, bilimin doğası anlayışı orta ve yüksek düzeyde olan okul öncesi öğretmenleri bütünleştirilmiş etkinlikler sırasında bilim okuryazarlığı vizyonuna atıf yaparken bilimin doğası anlayışı düşük düzeyde olan katılımcı ise kavram öğretimine odaklanmışlardır. Ayrıca bilimin doğası anlayışı orta ve yüksek düzeyde olan katılımcılar çocuk merkezli stratejileri öğretimlerine dâhil etmişlerdir. Son olarak okul öncesi öğretmenleri bilimsel süreç becerilerini kazandırma konusunda kendisini yeterli görmelerine rağmen özellikle bilimin doğası anlayışı düşük olan katılımcının bilim mitine sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bilimin doğasının okul öncesi öğretmenleri tarafından daha sağlıklı algılanabileceği hizmet öncesi ve hizmet içi uygulamaların sayısı arttırılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Teacher's Opinions on Acquisition of Scientific Process Skills Through Integrated Scientific and Mathematical Events: The Effect of Science's Nature Understanding
2023
Yazar:  
Özet:

The main objective of this research is to discover how pre-school teachers’ concepts of the nature of science change the integrated scientific and mathematical activities and the ways to acquire scientific process skills. The second purpose of the study is to determine the level of understanding of the nature of science of the pre-school teachers. The explanatory karma method is used in which quantitative and qualitative data are included together to the specified purposes. In this context, 30 pre-school teachers have been applied the Science Nature (AABD) test in terms of Argumentation. The lowest, highest and medium-level score of this test is selected by a sub-sample created. These participants were primarily directed to the Curriculum Planning Form (DPYF) and through this form integrated science and mathematics teaching activities are provided. Then they were asked to carry out the planned integrated activities in their classes. Finally, semi-structured discussions on the teaching of scientific process skills were held. Quantitative data of the study, while analysed through visual statistics, was conducted on the basis of the method of continuous comparison on qualitative data. The results of the analysis showed that pre-school teachers have a high understanding of the nature of science. On the other hand, pre-school teachers who have a middle and high level of understanding of the nature of science refer to the vision of science literature during integrated activities while the participants who have a low level of understanding of the nature of science are focused on the teaching of the concept. In addition, participants with the understanding of the nature of science at the middle and high levels have included children-centered strategies in their teachings. Finally, although pre-school teachers find themselves sufficient to acquire their scientific process skills, it has been found that the participant with a low understanding of the nature of science has a scientific myth. According to the research results, the number of practitioner and inter-service applications in which the nature of science can be felt more healthy by pre-school teachers can be increased.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Educational Academic Research

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 456
Atıf : 3.996
2023 Impact/Etki : 0.396
Educational Academic Research