Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 4
TÜRKMENLER VE KÜRTLER ARASINDA ALEVÎ-BEKTÂŞÎ GELENEĞİ VE BAŞLICA TEMSİLCİLERİ: IRAK ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

Irak pek çok kültür ve medeniyetin izlerini taşıyan zengin bir toplumsal yapıya sahiptir. Bu bölge çok sayıda din, mezhep ve tarikatın faaliyetlerine sahne olmuştur. Irak’taki tasavvufî hareketler içinde günümüze kadar varlığını sürdürebilenlerden biri de Alevî-Bektâşîlik’tir. Büyük çoğunluğu Irak’ın kuzeyinde yer alan Musul, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye şehirlerinde yaşayan Alevî-Bektâşîlerin bir kısmı da başkent Bağdat’ta yaşamaktadırlar. Alevî-Bektâşîliğin yayıldığı alanlar, genelde Türkmen ve Kürt aşiretlerinin yerleşik olduğu bölgelerdir. Şebek, Sarelu ve Kâkaî gibi topluluklar içinde yaşatılan Alevî-Bektâşî geleneği, Anadolu’daki Alevî-Bektâşîlikle örtüşmektedir. Irak’ta Alevî-Bektâşî kültürünü yaşatan tekkeler arasında Bağdat’ta Hızır İlyas Tekkesi, Baba Gurgur Tekkesi, Kerbela’da Dedeler Tekkesi, Necef’te Bektâşî Tekkesi ve Kerkük’teki tekkeler sayılabilir. Kerkük tekkeler konusunda Irak’taki şehirler arasında daha zengin bir altyapıya sahiptir. Kerkük merkezi ile bazı ilçelerinde kurulan tekkeler, Alevî-Bektâşî geleneğinin uzun yıllar Türkmen aşiretleri arasında yaşatılmasında önemli rol üstlenmiştir. Irak’taki başlıca temsilcileri arasında Sultan Sahhâk, Baba Gurgur, Şeyh Hasan Berzencî, Dede Cafer ve Hicrî Dede yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Turkmen and Kurdish Tradition and First Advisors: Iraq Example
2019
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

Iraq has a rich social structure that carries the traces of many cultures and civilizations. This area has been a scene of many religious, religious and religious activities. One of those who can continue to exist in the Tasavufist movements in Iraq until today is Alevî-Bektâşîlik. The majority of the Alevian-Bektashians living in the cities of Mosul, Erbil, Kirkuk and Suleimaniye in the northern part of Iraq are also living in the capital, Baghdad. The areas where Alevî-Bektâşîliya is spread are areas where Turkmen and Kurdish affairs are usually settled. In the midst of the covenant, as well as in the midst of the covenant, as well as in the midst of the covenant, as well as in the midst of the covenant, as well as in the midst of the covenant, as well as in the midst of the covenant, as well as in the midst of the covenant. Those that live the Alevian-Bektasian culture in Iraq can include the Hızır Ilyas Tekkesi in Baghdad, the Baba Gurgur Tekkesi, the Dedekler Tekkesi in Kerbela, the Bektasian Tekkesi in Necef and the Tekkesi in Kirkuk. Kirkuk has a richer infrastructure among the cities in Iraq in terms of ticks. The Kirkuk center and the texles established in some districts have played an important role in the lifetime of the Alevî-Bektâşî tradition for many years among the Turkmen affairs. The main representatives in Iraq include Sultan Sahhâk, Baba Gurgur, Sheikh Hasan Berzencî, Dede Cafer and Hicrî Dede.

Anahtar Kelimeler:

2019
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Marifetname

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 195
2023 Impact/Etki : 0.094
Marifetname