Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 4
Sosyo-Ekonomik Küresel Endeksler Perspektifinde OECD Ülkelerinin Performanslarının Karşılaştırılması: CRITIC Tabanlı Cocoso Metodu
2022
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde her alanda küreselleşen ve değişen dünyaya uyum sağlamak ülkeler için de bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle gelişmiş ülkeler, değişimin gerekliliğinin farkına varmışlar ve yönetim anlayışlarını performans ölçümü ve kaynakların etkin/verimli kullanımını temel alarak yenilemişlerdir. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerin de yaptığı gibi değişime ayak uydurmak isteyen ülkeler çeşitli alanlardaki performanslarını ve dünya üstündeki yerlerini çeşitli göstergeler yardımıyla izlemelidir. Ülkelerin diğer ülkelerle performanslarını karşılaştırmaya ve birçok alanda global olarak zayıf/güçlü yönlerini görmeye yarayan önemli göstergelerden biri küresel endekslerdir. Bu çalışmada CRITIC tabanlı CoCoSo metodu kullanılarak 2015-2019 yılları arasında OECD ülkelerinin performansları sosyo-ekonomik küresel endeksler çerçevesinde karşılaştırılmıştır. Çalışmada öncelikle CRITIC yöntemi kullanılarak söz konusu endekslere ilişkin ağırlıklar elde edilmiştir. CRITIC metodu sonuçlarına göre tüm yıllar için en büyük ağırlığa sahip olan endeksin GINI endeksi olduğu bulunmuştur. Daha sonra, CRITIC metoduyla elde edilen ağırlıklar kullanılarak OECD ülkelerinin ele alınan küresel endeksler çerçevesinde performansları CoCoSo yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 2015-2019 yılları arasında performansı en iyi olan ülkenin Danimarka ve en düşük olan ülkenin ise Meksika olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Performances Of Oecd Countries In The Perspective Of Socio-economic Global Indices: Critic-based Cocoso Method
2022
Yazar:  
Özet:

Today, it has become a necessity for countries to adapt to the globalized and changing world in all areas. Developed countries, in particular, have realized the need for change and have updated their management philosophies based on performance measurement and effective/efficient use of resources. Therefore, countries that want to keep up with change, like developed countries, should monitor their performance in various areas and place in the world using various indicators. Global indices are one of the most important indicators that allow countries to compare their performance with other countries and identify their global weaknesses/strengths in many areas. In this study, using the CRITIC-based CoCoSo method, the performances of OECD countries between 2015 and 2019 were compared within the context of socio-economic global indices. First, weights for indices were determined in the study using the CRITIC method. According to the CRITIC method's findings, the GINI index has the most weight for all years. Subsequently, the performances of OECD countries were compared in the context of the global indices with the CoCoSo method using the weights determined according to the CRITIC method. The analysis showed that the best-performing country between 2015 and 2019 was Denmark and the worst-performing country was Mexico.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.665
Atıf : 9.453
2023 Impact/Etki : 0.274
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi