Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
Çıldır Gölü Balıkçılığında Son Yirmi Yılda Meydana Gelen Değişimler
2012
Dergi:  
Acta Aquatica Turcica
Yazar:  
Özet:

Çıldır Gölü uzun yıllardan beri ticari balıkçılık faaliyetlerinin yürütüldüğü ve çevresindeki köy yerleşimleri ile birlikte yöre insanı için önemli bir doğal kaynaktır. Gölde bu süreçte gerek resmi, gerekse de kooperatifler tarafından müşterek olarak yürütülen balıkçılık yönetimi başarısız olmuştur. Göldeki balıkçılığın çöküşündeki en önemli gösterge; ticari değeri yüksek olan yerli sazan (Cyprinus carpio) ve alabalık populasyonlarının (Salmo trutta caspius) çökme yok olma sürecine girmesidir. Av istatistikleri de bu sonuçları doğrulamaktadır. Gölde 1990’lı yılların başından itibaren doğal stokların çöküşüne karşılık; 2000’li yıllarda göle egzotik ve yayılımcı bir tür olan havuz balığı (Carrasius gibelio) ve kerevitin (Astacus leptodactylus) girişi; göldeki yerli balık faunası üzerinde potansiyel bir baskı oluşturmaya başlamıştır. Bu gelişmelere ek olarak aynı dönemde gölde başlatılan ve başarısız olan gökkuşağı alabalığı (Oncornhychus mykiss) kafes balıkçılığı, plansız/rastgele kültür sazanı ile balıklandırma çalışmaları, ayrıca Arpaçay Hidroelektrik Santralinin işletme kapasitesini arttırması sonucu, yerli sazanın üreme ve beslenme alanlarını oluşturan kıyı- sığ, kamışlık, hassas bölgelerin olumsuz etkilenmesi göl balıkçılığını da olumsuz etkilemiştir. Bu çalışma ile Çıldır Gölündeki yerli ve yabancı türler arasındaki etkileşimin sebepleri ortaya konulmuştur. Uzun yıllardır Çıldır Gölünde ‘sürdürülebilir göl yönetim stratejisi’nin olmayışı ve yanlış avcılık, balıklandırma ve kültür balıkçılığı uygulamaları sonucunda, göl yerli türlerin geleceği açısından risk altına girmiştir. Bu noktadan sonra, göl ekosistemi ve balık faunası üzerinde yapılacak kapsamlı araştırmalar ile yerli türler aleyhine bozulan dengenin ve göl balık faunasının rehabilitasyonu ile yeni bir yönetim stratejisinin uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır

Anahtar Kelimeler:

Changes in the fishing industry in the last 20 years
2012
Yazar:  
Özet:

Crazy Lake has been a significant natural resource for the local people, along with the surrounding village settlements, where commercial fishing activities have been carried out for many years. The fishing management in the lake has failed in this process, whether formally or necessarily, by the cooperatives. The most important indicator of the collapse of fishing in the lake is that the high commercial value of the indigenous sazan (Cyprinus carpio) and alabakh populations (Salmo trutta caspius) are entering the collapse process. The statistics also confirm these results. In response to the collapse of natural stocks in the lake from the early 1990s; in the 2000s, the entrance of swimming pool fish (Carrasius gibelio) and kervitin (Astacus leptodactylus), which was an exotic and spread species in the lake, began to create a potential pressure on the indigenous fish fauna in the lake. In addition to these developments, on the same period in the lake launched and failed oncorn fishing (Oncornhychus mykiss), fishing work with unplanned/rastgele culture fishing, as well as the increase in the operating capacity of the Arpaçay Hydroelectric Power Plant, the negative impact of the coastal-corn, fishing, sensitive areas that form the cultivation and nutrition areas of the indigenous fishing has also negatively affected the fishing of the lake. This study has revealed the reasons for the interaction between local and foreign species in the Lake Crazy. For many years, the absence of a sustainable lake management strategy in the Crazy Lake and the result of misleading hunting, fishing and cultural fishing practices, the lake has been at risk in terms of the future of indigenous species. After this point, extensive research on the lake ecosystem and fish fauna is needed and a new management strategy is implemented with the restoration of the balances against indigenous species and the lake fish fauna.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Acta Aquatica Turcica

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.034
2023 Impact/Etki : 0.075
Acta Aquatica Turcica