Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 619
 İndirme 98
 Sesli Dinleme 1
13. YY ANADOLU SELÇUKLU MESCİTLERİNİN CEPHESEL VE MEKANSAL KALİTE ANALİZİ: KONYA ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Anadolu Selçuklu Devleti 13. yy.da kendilerine özgü oluşturdukları mimari üslupla eserler ortaya koymuşlardır. Anadolu Selçukluları döneminde din ve ilim mekânları olarak görülen medreseler, kervansaraylar, camiler, türbeler ve mescitler büyük önem taşımaktadır. Bu yapı türleri arasında yer alan mescitlerin ilk örnekleri mezar yapılarının belirli bir bölümünün ibadet mekânına dönüşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mescitler, bulundukları bölgenin iklimsel, fiziksel ve sosyo-ekonomik durumuna göre kendine özgü mimari özellikler taşımaktadır. Anadolu Selçuklu döneminde yapılan mescitler diğer mimari yapılara kıyasla daha küçük ölçekte, sade, kare ve kareye yakın planlanan, özgün süslemelere sahip mekânlar olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada Anadolu Selçuklu döneminde Konya kentinde yapılmış olan Bulgur Dede Mescidi, Hoca Hasan Mescidi, Karatay Mescidi, Sırçalı Mescit, Taş Mescit, Tahir ile Zühre Mescidi ve Zenburi Mescidi’nin iç ve dış mimari değerleri belirlenen yöntemle incelenmiştir. Seçilen mescitlerin özgünlük ve mevcut durumları dikkate alınarak analiz edilmiştir. Bu yedi mescit; değerlendirme sonucunda verilen değerlere göre A, B, C ve D gruplarına ayrılmıştır. Değerlendirme sonucunda özgünlüğünü en çok koruyan, nitelikli mescitler A grubunda yer alırken, özgünlüğünü en az koruyan ve mevcut durumu sorunlu mescitler ise D grubunda yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research