Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Bir Buzağıda Giardia Duodenalis Kaynaklı Şiddetli Kanlı Diyare Olgusu
2020
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giardia duodenalis (G. lamblia, G. intestinalis) ruminantlarda, insanlarda ve yaban hayvanlarında yaygın olarak bulanan bir protozoondur. G. duodenalis buzağılarda enteritis, kilo kaybı ve gelişme gerileğine neden olan ishallin önemli bir etiyolojik ajandır. Bu çalışmanın amacı kanlı ishalle neden olan Giardia duodenalis’in moleküler teşhisini, klinik ve laboratuar bulguları bildirmektir. Çalışmanın materyalini kliniğimize kanlı ishal şikâyeti ile getirilen üç aylık erkek bir buzağı oluşturdu. Buzağının yapılan klinik muayenesinde kanlı bir ishalle birlikte, vücut sıcaklığı 39,8 0C, nabzın 92 vurum/dk ve solunum sayısının 53 solunum/dk olduğu tespit edildi. Tanı amacıyla rektumda dışkı örnekleri alındı. İshalle neden olan (Rotavirus, Coronavirus, Cryptosporidium, E.coli F5(K99) ve Cl. Perfiringes Type) ajanların teşhisinde kullanılan hızlı tanı kiti ile bu ajanların varlığı yönünden incelendi. Bu ajanların hiçbiri tespit edilemedi ancak mikroskobik incelmede Giardia trofozoitleri görülürken koksidiosis etkeni eimeria ookistlerine rastlanılmadı. Kesin tanı için parazitoloji laboratuarına gönderilen örnekte mikroskobik ve moleküler (PZR) analizinde Giardia duodenalis (Assemblage D) tespit edildi. Sonuç olarak Giardia duodenalis (Assemblage D)’nin buzağılarda şiddetli kanlı ishalle sebep olabileceği ve buzağılar için potansiyel bir problem olduğu kanaatine varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A severe blood diarrhea occurring by Giardia Duodenalis
2020
Yazar:  
Özet:

Giardia duodenalis (G. lamblia, G. intestinalis) is a protozoon commonly found in ruminants, humans and wild animals. G. duodenalis is an important etiological agent of ishal, which causes enteritis, weight loss and developmental retardation. The objective of this study is to report the molecular diagnosis of Giardia duodenalis, which causes bloodshed, clinical and laboratory findings. The material of the study was formed by a three-month-old man who was brought to our clinic with a blood-shed shock complaint. In the clinical examination of the puppy, with a bloodshed, the body temperature was 39,8 0C, the pulse was 92 hits/min and the breathing number was 53 breath/min. Examples were taken in the rectum for the purpose of diagnosis. Caused (Rotavirus, Coronavirus, Cryptosporidium, E.coli F5(K99) and Cl. Perfiringes Type) is a quick diagnosis kit used in the diagnosis of agents and the presence of these agents is examined. None of these agents were not detected, but in the microscopic examination Giardia trophosites were observed, while the coxidiosis factor was not found in the eimeria oceans. In the sample sent to the parasitology laboratory for the exact diagnosis, Giardia duodenalis (Assemblage D) was detected in microscopic and molecular (PZR) analysis. As a result, it has been found that Giardia duodenalis (Assemblage D) can cause severe bloodshed in the pigs and is a potential problem for the pigs.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 652
2023 Impact/Etki : 0.132
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi