Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 4
KAMU-ÖZEL MODELİ SAĞLIK KURUMLARINDA ÇALIŞANLARIN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ALGILARI VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞLARININ İÇ GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNE ETKİSİ
2022
Dergi:  
Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma kamu-özel modeli sağlık kurumları çalışanlarının Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılarının ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışlarının İç Girişimcilik eğilimlerine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemi, kamu özel modeli bünyesinde faaliyet gösteren Yozgat Şehir Hastanesi çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmaya konu olan değişkenler, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısı, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İç Girişimcilik Eğilimi kavramlarıdır. İlk bölümde bu üç değişkenin kavramsal çerçevesi çizilmektedir. İkinci bölümde sağlık sektörü çalışanlarından elde edilen verilere yönelik istatistiksel analizler yapılarak çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılarının ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının iç girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılarının ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının iç girişimcilik eğilimleri ile pozitif yönlü bir ilişki içerisinde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca Kurumsal Sosyal Sorumluluk alt boyutlarından olan ekonomik sorumluluk algısının İç Girişimcilik alt boyutlarından Yenilikçilik eğilimi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı alt boyutlarından Vicdanlılık davranışının İç Girişimcilik alt boyutlarının tamamı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın sadece örgütsel vatandaşlık davranışının alt boyutlarından nezaket davranışının iç girişimcilik eğilimi alt boyutlarından risk alma eğilimi üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlarla iç girişimcilik eğiliminin kurumsal sosyal sorumluluk algısı ve örgütsel vatandaşlık davranışlarından etkilendiği görülmektedir. Dolayısıyla daha yüksek bir iç girişimcilik eğilimine sahip olabilmek için daha yüksek bir kurumsal sosyal sorumluluk algısına sahip olmak veya daha yüksek düzeyde bir örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemek tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of The Corporate Social Responsibility Perceptions and Organizational Citizenship Behaviors Of Employees Working In Public-private Model Health Care Institutions On Their Intrapreneurship Tendencies
2022
Yazar:  
Özet:

This research has been conducted to determine the effect of the Corporate Social Responsibility Perceptions and Organizational Citizenship Behaviors of those working in Public-Private Model Health Care Institutions on their Intrapreneurship Tendencies. The research sample includes the employees of Yozgat City Hospital, which operates in public private model. The variables subjected to the research are the concepts of Corporate Social Responsibility Perception, Corporate Citizenship Behavior and Intrapreneurship Tendency. In the first part, the conceptual framework of these three variables is formed. In the second part, the statistical analysis of the data obtained from health sector employees is performed and the effect of the corporate social responsibility perceptions and organizational citizenship behaviors of the employees on their intrapreneurship tendencies is searched. As a result of the research results, a positive relation has been found between the corporate social responsibility perceptions and organizational citizenship behaviors of the employees and their intrapreneurship tendencies. In addition, it has been determined that economic responsibility perception subscale of Corporate Social Responsibility has a positive effect on the Innovativeness subscale of Intrapreneurship, and Conscientiousness behavior subscale of Organizational Citizenship Behavior on all subscales of Intrapreneurship. On the other hand, it has been determined that courtesy behavior subscale of Organizational Citizenship Behavior has a negative effect on the risk taking subscale of the Intrapreneurship Tendency. With these results, it has been seen that the tendency of intrapreneurship is affected by the perception of corporate social responsibility and organizational citizenship behaviors. Therefore, to have a higher intrapreneurship tendency, it is recommended to have a higher perception of corporate social responsibility or to exhibit a higher level of organizational citizenship behavior.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 3.556
Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi