User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 3
Zenginliği Sermayeye Dönüştürmek: Banka Tasarruf Hesapları, Milli Tasarruf Hareketi ve Kumbara (1929-1938)
2023
Journal:  
Siyasal: Journal of Political Sciences
Author:  
Abstract:

Milli İktisat 1908 Devrimi’nden sonra siyasal ve iktisadi söyleme egemen olan bir anlayış olarak yaygınlık kazandı. Ancak Milli İktisat sadece bir siyasal proje değildi. Aynı zamanda iktisadi ve toplumsal boyutu da vardı. Yükselen Müslüman/ Türk milliyetçiliğinin bir parçası olan Milli İktisadın bir toplumsal tabanı da vardı. Tarihyazımında Milli İktisadın bir milli burjuvazi yaratma projesi olduğu iddia edildi. Oysa Milli İktisat yükselmekte olan Müslüman/Türk burjuvazisinin bir talebiydi. Bu sınıfın milli iktisat çerçevesinde gündeme getirdiği en önemli talep ise kendisini destekleyecek bir kredi kurumunun kurulmasıydı. Bundan dolayı bir tesadüfün eseri olmayacak şekilde yerel bankaların kurulmasına öncülük etti. 1923 öncesinde de sonrasında da Milli Bankacılık hareketi bu bağlamın bir sonucu olarak gelişti. Milli Bankacılık hareketini desteklemek için de bir mevduat toplama seferberliği gerekiyordu. Toplumdaki küçük birikimlerin ve mevcut zenginliğin bankalarda sermayeye çevrilerek burjuvazinin kullanımına sunulması gerekliliği tasarruf hareketi ve kumbara gibi sembolik gelişmelerin ortaya çıkmasına yol açtı. 1920’li yılların ikinci yarısında ortaya çıkan milli tasarruf hareketi, yerli malı kullanımı kampanyaları bankalarda tasarruf cari hesap birikiminin artmasına vesile oldu. Bu sürecin sonucunda hem milli bankalar yabancı bankaların mevduat miktarlarını geçtiler hem de halkın elindeki zenginlik bankalarda sermayeye çevrilerek kredi olarak Müslüman/Türk burjuvazinin kullanımına sunuldu. Kumbaralar ve tasarruf hareketi bu süreçte önemli roller oynadılar.

Keywords:

Converting Wealth Into Capital: Bank Savings Accounts, National Savings Movement, and The Kumbara (1929-1938)
2023
Author:  
Abstract:

The National Economy gained prominence as a dominating political and economic discourse after 1908. The National Economy was not merely a political project; it possessed significant economic and social dimensions as well. As an integral component of Muslim/Turkish nationalism, the National Economy had a social base. Historiography has often posited the National Economy as an endeavor to establish a national bourgeoisie. In contrast, the National Economy was also a demand of the emerging Muslim/Turkish bourgeoisie. A primary aspiration of this class was the establishment of a credit institution. Consequently, and not coincidentally, this class spearheaded the establishment of local banks. There was a need to mobilize a campaign to gather deposits in support of the National Banking. The necessity of converting savings and wealth into bank capital for the bourgeoisie led to the Savings Movement and the advent of the money box, kumbara. Promoting the use of local products and Savings Movement paved the way for a drastic increase in savings accounts, accumulated in banks. Consequently, national banks surpassed foreign banks in terms of deposits and the wealth in the hands of the public also turned into bank capital and was made available as credit to the Muslim/Turkish bourgeoisie.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Siyasal: Journal of Political Sciences

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 395
Cite : 1.878
Siyasal: Journal of Political Sciences