Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 1
TUTAKLI ZARİF TÜRK’ÜN HİKÂYE DAĞARCIĞI VE ÜREYZE NİSA HANIM İLE HÜSEYİN BEY HİKÂYESİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Türk Halk Hikâyeleri Türk edebiyatı içinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Nesilden nesile aktarılarak zamanımıza kadar gelen bu anlatım türü özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde önemli bir yere sahiptir. Teknolojinin yaygın olmadığı zamanlarda özellikle uzun kış gecelerinde, köy odalarında, kahvehanelerde, düğünlerde anlatılan hikâyeler, söylenen türküler ve oynanan oyunlarla sözlü kültür geleneği yaşatılmaktaydı. Yirminci yüzyıla kadar yaşamaya devam eden bu gelenek içinde yaşadığımız toplumumuzun ihtiyaçlarına göre şekillenerek eskisi kadar olmasa da canlılığını sürdürmeye çalışmaktadır. Günümüzde halk hikâyesi anlatma geleneğine bağlı bir hikâye anlatıcısı olan Zarif Türk, Sivas’ın Zara ilçesinde doğmuş, doğum yeri nüfus kâğıdına 1931 Ağrı Tutak olarak geçmiştir. Bir kız kardeşi olan Zarif Türk 1952 yılında evlenmiş ve sekiz çocuğu olmuştur. Tutak’da rencberlik yapan düğünlerde, köy odasında usta malı hikâyeler anlatan Zarif Türk 1999 yılında Bursa’ya göç etmiştir. Okuma ve yazması olmayan, çocukken görme yeteneğini büyük ölçüde kaybeden, saz çalmasını bilmeyen Terekeme/Karapapak Türkü Zarif Türk’ten altı hikâye derlenmiştir. Bu hikâyeler Erçişli Emrah ve Selvihan, Latif Şah, Sevdakar, Üreyze Nisa Hanım ve Hüseyin Bey, Yaralı Mahmut ve Zülal Şah ve İbrahim Bey hikâyesidir. Bu çalışmada, hikâyelerden masal özellikleri daha fazla olan, anlatımı beş saat süren Üreyze Nisa Hanım ile Hüseyin Bey hikâyesi ele alıp( hikâyenin epizotları, mekân, şahıs kadrosu, dil ve üslup özellikleri, devrik cümleler, Diyaloglu anlatım, Soru- cevaplı anlatım, Diyaloglu şiir, Ara sözler, Anlatım kalıpları-Formeller ve Atasözleri) incelenecektir. Anahtar kelimeler: Ağrı, Tutak, Halk Hikâyesi, Üreyze Nisa Hanım ve Hüseyin Bey, Zarif Türk

Anahtar Kelimeler:

The story of Turkey and the story of Mr. Nisa Hanim
2019
Yazar:  
Özet:

The Turkish People's Stories have a privileged place in Turkish literature. This kind of narrative that comes from generation to generation to our time has an important place especially in the Indoor Anadolu and Eastern Anadolu regions. At times when technology was not widespread, in the long winter nights, in the village rooms, in the cafés, in the weddings, the stories told, the talks told, and the games played, the verbal culture tradition was lived. This tradition, which continues to live until the twentieth century, is formed according to the needs of our society that we live in, trying to maintain its vitality, though not as before. Today, Zarif Turk, a narrative associated with the tradition of telling a popular story, was born in the Zara district of Sivas, the birthplace was passed to the population paper in 1931 as a Pain Tutak. Zarif Turk, a sister, married in 1952 and had eight children. During the wedding ceremony in Tutak, Zarif Turk, who tells the story of the master's property in the village room, emigrated to Bursa in 1999. There are six stories from Terekeme/Karapapak Türkü Zarif Türk, who didn’t read and write, who lost his ability to see when he was a child, who didn’t know how to scratch. These stories are the story of Erçişli Emrah and Selvihan, Latif Shah, Sevdakar, Üreyze Nisa Mrs. and Mr. Hussein, Injured Mahmut and Zülal Shah and Mr. Ibrahim. In this study, the story will be discussed with the story of Ureyze Nisa and Mr. Hussein, which has more of the story characteristics, which takes five hours of narrative and will be examined (episodes of the story, place, person staff, language and style characteristics, revolutionary phrases, dialogue narrative, question- answering narrative, dialogue poetry, interlocutor words, narrative patterns-formulas and vocabulary). Keywords: Pain, Tutak, People's Story, Ureyze Nisa Mrs and Hussein Mr, Zarif Turkish

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences