Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
İKİ ÜNİVERSİTE PERSONELİNİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
2022
Dergi:  
Selçuk Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olup bireylerin ağız hijyen alışkanlıklarını doğru ve düzenli olarak uygulamalarına bağlıdır. İnsanların ağız sağlığına verdiği önem ve bakış açısını belirlemenin en iyi yolu ise bilgi, tutum ve davanışların değerlendirilmesidir. Bu amaçla Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (BMAU) ve Tetova Üniversitesinde (TU) çalışan akademik ve idari personeline ağız ve diş sağlığına yönelik anket soruları yöneltilmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Yöntem BMAU’dan 169 kişi, TU’dan 128 kişi olmak üzere toplam 297 katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. 26 soruluk anket çalışması katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini, diş fırçalama ve ağız bakım araçlarını kullanma durumlarını, beslenme alışkanlıklarını, ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgi düzeylerini, diş hekimine gitme durumlarını ve sıklığını değerlendirmektedir. Elde edilen veriler p<0.05 anlamlılık düzeylerine göre istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular BMAU ve TU personellerinin ağız ve diş sağlığı uygulamaları ile ilgili eksikleri bulunmaktadır. İki üniversite personelinin de diş fırçalama ile ilgili durumları, yardımcı ağız ve diş sağlığı ürünleri kullanımları yetersiz olup düzenli diş hekimi kontrollerini aksattıkları görülmüştür. TU’da BMAU’ya göre diş fırçalamaya başlama yaşı daha erkendir (p<0,05). Peynirin antikaryojenik özelliğinin bilinme oran oldukça düşük olup BMAU’da TU’ya göre daha yüksektir (p<0,05). Florun antikaryojenik özelliğinin olduğunu bilenler BMAU (%32,5) ve TU (%39,8)’da oldukça düşüktür (p>0,05). Sonuç Üniversite personellerinin ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin verilecek eğitimlerle arttırılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Knowledge, Attitudes and Behaviors Of Two University Staff On Oral and Dental Health
2022
Yazar:  
Özet:

Abstract Purpose Oral and dental health is an integral part of general health and depends on the correct and regular practice of oral hygiene habits of individuals.The best way to determine the importance and perspective people give to oral health is to evaluate their knowledge,attitudes,behaviors. For this purpose,questionnaire questions about oral and dental health were asked to academic and administrative staff working at Burdur Mehmet Akif Ersoy University(BMAU) and Tetova University(TU) and compared with each other. Methods The study was carried out with a total of 297 participants,169 from BMAU;128 from TU. Questionnaire with 26 questions evaluate the socio-demographic characteristics of the participants,theirtooth brushing and use of oral care tools,their nutritional habits,their level of knowledge about oral and dental health, and their status and frequency of going to the dentist. The obtained data were statistically analyzed according to the significance level of p<0.05. Results BMAU and TU personnel have deficiencies in oral and dental health practices.It has been observed that the two university personnel's conditions related to tooth brushing and their use of auxiliary oral and dental health products are insufficient and they hinder regular dental check-ups.The age of starting tooth brushing is earlier in TU than in BMAU(p<0.05).The rate of knowing the anti-cariogenic property of cheese is quite low and it is higher in BMAU than in TU(p<0.05). Those who know that fluor has anti-cariogenic properties have very low in BMAU(32.5%) and TU(39.8%)(p>0.05). Conclusion It is necessary to increase university personnel's knowledge,attitude,behavior levels about oral and dental health through training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selçuk Sağlık Dergisi

Dergi Türü :   other

Selçuk Sağlık Dergisi