Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 73
 İndirme 18
COVID-19 SALGINI BAĞLAMINDA ÖĞRETMENLERİN ALGILADIKLARI “AŞIRI İLETİŞİM YÜKÜ” DÜZEYİ
2020
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Covid-19 salgını sürecinde öğretmenlerin algıladıkları “aşırı iletişim yükü” düzeylerini belirlemektir. İlgili amaç doğrultusunda öncelikle orijinalinde “Aşırı İletişim Yükü Ölçeği” olarak adlandırılan ölçme aracı, Covid-19 salgını bağlamında öğretmenlerin görüşlerini ortaya çıkaracak biçimde Türkçeye uyarlanmıştır. Tekil tarama modelinin benimsendiği araştırmada, çevrimiçi olarak üç farklı çalışma grubundan veriler toplanmıştır. Birinci çalışma grubundan (n=150) toplanan veriler, ölçeğin açımlayıcı faktör analizi ikinci çalışma grubundan (n=155) toplanan veriler, ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi ve üçüncü çalışma grubundan (n=211) toplanan veriler ise ölçeğin betimsel istatistikleri için kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şu şekilde sıralanabilir: Türkçeye “Covid-19 Salgını Bağlamında Öğretmenlerin Algıladıkları Aşırı İletişim Yükü Ölçeği” olarak uyarlanan ölçme aracı alanyazında istenen geçerlik ve güvenirlik ölçütlerini karşılayarak sekiz maddenin tek faktörde toplandığı bir yapı sergilemiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin algıladıkları aşırı iletişim yükünün tüm maddelerde ve toplamda “ara sıra” düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler bağlamında yapılan karşılaştırmalarda cinsiyet, okul türü ve mesleki kıdem değişkenleri öğretmenlerin algıladıkları aşırı iletişim yükü düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmamaktadır. Bu bulguların eğitim örgütlerinin iletişimini yönlendiren yöneticiler açısından önemli içerimler barındırdığı söylenilebilmektedir. Öte yandan, araştırma kapsamında uyarlanan ölçekten yararlanılarak öğretmenlerin algıladıkları aşırı iletişim yüküyle iş performansı, iş doyumu, psikolojik iyi oluş, mesleki tükenmişlik, okul etkililiği vb. değişkenler arasındaki ilişkileri irdeleyen çalışmalar yürütülebilir.

Anahtar Kelimeler:

COVID-19 teachers are committed to the level of "Ashiri communication burden"
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the levels of "excess communication burden" that teachers perceive during the Covid-19 epidemic process. In accordance with the relevant purpose, the measurement tool, which was originally referred to as the "Excessive Communication Load Measurement", was adapted to the Turkish language in a way that would reveal the opinions of teachers in the context of the Covid-19 epidemic. In the study adopted by the single scan model, data from three different study groups were collected online. The data collected from the first study group (n=150), the analysis of the scale’s distorting factor; the data collected from the second study group (n=155), the analysis of the scale’s verifying factor and the data collected from the third study group (n=211) were used for the scale’s visual statistics. The findings obtained in the study can be classified as follows: Turkish has shown a structure in which eight substances are gathered in a single factor by meeting the required validity and reliability criteria in the field of the measurement tool adapted as "the extensive communication burden measurement that teachers perceive in the context of Covid-19 infection". The study found that the excessive communication burden they perceived by the teachers involved was at the level of "render" in all matters and in total. In comparisons in the context of demographic variables, gender, school type and vocational variables do not make statistically significant differences in the level of excessive communication burden that teachers perceive. These findings can be said that they contain important contents from the point of view of the managers who direct the communication of educational organizations. On the other hand, taking advantage of the scale adapted within the research scale, the excessive communication burden that teachers perceive is the work performance, work satisfaction, psychological well-being, professional exhaust, school effectiveness, etc. Relationships between the variables can be performed.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.887
2023 Impact/Etki : 0.599
Milli Eğitim Dergisi