Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi
2017
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Kahramanmaraş ilindeki süt sığırı işletmelerindeki merkezi sağım sistemlerinin mevcut durumlarını ve yapısal özelliklerini ortaya koymak amacıyla 2016 yılında bir anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerdeki ortalama hayvan sayısı 293, sağmal hayvan sayısı ise 136 adettir. İşletmelerde birden fazla süt sığırı ırkı olup en fazla yetiştirilen ırk %89.7 oranıyla Holstein’dır. Bunu %51.7 oranıyla Simental, %17.2 oranıyla Siyah Alaca ırkı takip etmektedir. İşletmelerin %65.5'inde merkezi sağım sistemi, sağım odası, bekleme salonu ve sağım çukuru bulunmaktadır. İşletmelerin %17.2'si paralel, % 48.3'ü balık kılçığı sistemini kullanıp durakların %5'i tek, %95'i çift sıralıdır. Sağım odalarında ortalama 12 durak olup durak alanı ise 3 m²'dir. Sağım odalarının ortalama alanı ise 232 m2’dir. Bekleme salonunda her bir hayvan ortalama 13 dk bekletilmektedir. Ortalama alanı ise 142 m²’dir. İşletmelerin %82.8'inde sağım öncesi her hayvana ortalama 2 dk hazırlık yapılmaktadır. Sağım çukuru boyutları ise ortalama (2.5x10 x1 m)’dir. İşletmelerin % 64.3'ünde süt akış hızını ölçer ve %70.4'ünde Pulsatör (nabız ölçer) aleti bulunmamaktadır. Merkezi sağım sistemlerinde genellikle 2 adet sağımcı çalışmaktadır. Sonuç olarak ilimizde yeni gelişmekte olan merkezi sağım sistemleri hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İşletmelerin genelinde jeneratör ve Pulsatör aleti gibi yardımcı ekipman kullanımında eksiklikler görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.216
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi