Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
İnme Sonrası Hemiparetik Hastalarda Distal Femoral Kıkırdak ve Kuadriseps Kas Kalınlığının Ultrasonografik Ölçümü ve Fonksiyonel Durumla İlişkisi
2021
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İnme hastalarında hem hemiplejik hem de sağlam taraf femoral kıkırdak ve kuadriseps kas kalınlığını ultrasonografi (USG) kullanarak karşılaştırmak ve bu ölçümler ile fonksiyonel parametreler arasındaki ilişkiyi incelemek. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, inme nedeniyle takip edilen 65 hasta dâhil edildi. Her 2 dizdeki femoral kıkırdak ve kuadriseps kası [rektus femoris (RF)+vastus intermedius (VI)] kalınlığı USG ile ölçüldü; motor değerlendirme için Brunnstrom ve Fugl-Meyer testi kullanıldı. Fonksiyonel değerlendirmede ise Barthel İndeksi [Barthel Index (BI)] ve Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflandırması (FAS) kullanıldı. Bulgular: Mediyal, interkondiler ve lateral bölgelerdeki femoral kıkırdak kalınlığı değerleri sağlam ve hemiplejik taraflar arasında anlamlı olarak farklı değildi. RF+VI değeri sağlam tarafa göre hemiplejik tarafta anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05). RF+VI değeri ile BI ve FAS skorları arasında anlamlı pozitif korelasyonlar vardı. Sonuç: İnme hastalarında femoral kıkırdak kalınlığının ölçümü hemiplejik taraf ile sağlam taraf arasında önemli ölçüde farklılık göstermezken, kuadriseps kas kalınlığı ölçümleri sağlam tarafa göre hemiplejik tarafta anlamlı ölçüde daha düşüktü. Kuadriseps kas kalınlığı değerleri inmeli hastalarda fonksiyonel durumu etkileyebilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ultrasound measurement of distal femoral scratch and quadriseps muscle thickness and the relationship with functional condition in post-infarct hemiparetic patients
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Comparing both hemiplegic and solid side femoral scratch and quadriseps muscle thickness in infection patients using ultrasound (USG) and studying the relationship between these measurements and functional parameters. Tools and Methods: This study included 65 patients followed as a result of infection. The thickness of the femoral scratch and quadriseps muscle [rektus femoris (RF)+vastus intermedius (VI)] in each two knees was measured by USG; Brunnstrom and Fugl-Meyer tests were used for engine assessment. The functional assessment used the Barthel Index (BI) and the Functional Ambulation Classification (FAS). The findings: the femoral scalp thickness values in the medial, interkondal and lateral areas were not significantly different between the solid and hemiplegic sides. The value of RF+VI was significantly lower on the hemiplegic side than on the solid side (p<0,05). There were significant positive correlations between the RF+VI value and the BI and FAS scores. Result: The measurement of the femoral thickness in infection patients did not make significant differences between the hemiplegic side and the solid side, while the quadriseps muscle thickness measurements were significantly lower on the hemiplegic side compared to the solid side. Quadriseps muscle thickness values can affect the functional condition in patients.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi